Karczek pieczony
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kawałek karkówki w całości – minimum kilogram, kilogram soli kuchennej, słoiczek musztardy francuskiej |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | obiad, pieczeń, karkówka |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 190 |
Wykonanie:
Karczek umyj, oczyść z dużych kawałków tłuszczu, delikatnie ponakłuwaj szpikulcem i posmaruj obficie musztardą francuską, tak by powstała warstwa przynajmniej z jednego ziarenka gorczycy. Klasyczną blachę z piekarnika wysyp solą, tak by powstała centymetrowa warstwa. Przełóż karkówkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 90 do 120 minut –
w zależności od wielkości mięsa.
Podanie:
Karkówkę można podawać z czym tylko się chce, mogą to być ziemniaki w każdej postaci czy też wszelkie grzanki. Warto pamiętać, że w tej technologii pieczenia nie wytwarza się sos, także dodatek powinien być możliwy do spożycia „na sucho”.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: eatlikeagirl.com
Zobacz także