Karczek pieczony

Karczek pieczony
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kawałek karkówki w całości – minimum kilogram, kilogram soli kuchennej, słoiczek musztardy francuskiej
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria obiad, pieczeń, karkówka
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 190

Wykonanie:

Karczek umyj, oczyść z dużych kawałków tłuszczu, delikatnie ponakłuwaj szpikulcem i posmaruj obficie musztardą francuską, tak by powstała warstwa przynajmniej z jednego ziarenka gorczycy. Klasyczną blachę z piekarnika wysyp solą, tak by powstała centymetrowa warstwa. Przełóż karkówkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 90 do 120 minut –
w zależności od wielkości mięsa.

karczek pieczony

Podanie:

Karkówkę można podawać z czym tylko się chce, mogą to być ziemniaki w każdej postaci czy też wszelkie grzanki. Warto pamiętać, że w tej technologii pieczenia nie wytwarza się sos, także dodatek powinien być możliwy do spożycia „na sucho”.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: eatlikeagirl.com

Polecamy Ci również

Zobacz także