Karczoch z zielonym groszkiem i marchewką

Składniki | 1 karczoch, 1 g kwasu askorbinowego, 100 ml wody, 5 gałązek natki , 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki pszennej, 2 g sody/proszku do pieczenia, 100 ml wódki, 150 ml wody mineralnej, 1 dzika marchew, 10 g masła, 10 g kiełków zielonego groszku, 3 ml oliwy truflowej, 25 g gładkiego puree z grzybów, Sól, Jałowiec, |
Kategoria | danie główne |
Metoda gotowania | pieczenie |
Łodygę z karczocha obcinamy i 1/3 listków od góry. Zamykamy w worku próżniowym wraz z natką, wodą i kwasem askorbinowym. Całość wstawiamy do pieca parowego o temperaturze 85ºC na około 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy woreczek, studzimy, obieramy listki i "włosy" tak, by otrzymać tylko serce. A następnie kroimy na kawałki.
Przygotuj tempurę: wymieszaj wodę, wódkę, proszek i mąki na gładką masę. W tak przygotowanej miksturze maczamy pokrojone kawałki karczocha i smażymy w głębokim tłuszczu o temp. 180oC. Po wyjęciu należy osuszyć na papierowym ręczniku, doprawić solą i jałowcem.
Marchew zamykamy próżniowo z masłem i wstawiamy do pieca parowego rozgrzanego do temp. 85oC na 60 minut.
Nakładamy kilka kropel puree grzybowego, kawałki marchwi, usmażony karczoch i udekoruj kiełkami zielonego groszku, doprawionymi oliwą truflową i solą.

karczoch zwyczajny, warzywa na parze, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad przepisy, pomysł na obiad inaczej
Autor: Wojciech Modest Amaro
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także