Karmelowa Panna Cotta

0
Karmelowa Panna Cotta
Panna Cotta to przepyszny włoski deser, a w wersji karmelowej smakuje wyśmienicie.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki śmietanka 36% - 250ml, mleko 3,2% - 250ml, żelatyna 3 płaskie łyżeczki, cukier 3 łyżki, cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki. Sos karmelowy: śmietanka 36% 150ml, cukier 4 łyżki, woda 3 łyżki, mleko
Kuchnia włoska
Kategoria deser
Metoda gotowania gotowanie/ zimno
Ilość kalorii 220

W celu przygotowania Panna Cotty należy żelatynę zalać zimną wodą, a następnie odstawić na parę minut. Mleko i śmietankę, cukry (oba) wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy. Miksujemy lub blendujemy w celu napowietrzenia całości, a następnie przelewamy do słoiczka. Wstawiamy do lodówki na parę godzin. Do zrobienia sosu karmelowego potrzebne będą cukier i woda, którą należy w rondelku skarmelizować. Dodajemy także śmietankę i całość starannie mieszamy, aż się składniki połączą. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Dębek

Źródło: OSM Piątnica

Polecamy Ci również

Zobacz także