Karp

Karp
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 cebule, 2 jajka, pół szklanki mąki, 100 gram tartej bułki, sól, masło lub olej do smażenia
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, kolacja, ryby
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 180

Wykonanie:

Smażenie karpia należy podzielić na dwa etapy. Jeśli mamy świeże ryby to powinniśmy najpierw schłodzić dzwonki, aby pozbyć się specyficznego smaku ryb słodkowodnych. W tym przygotuj cebulę, wystarczy, że ją obierzesz i pokroisz na talarki. Posól cebulę i obłóż nią kawałki karpia. Przy mrożonych rybach nie trzeba już wywabiać smaku jeziora. Przygotuj klasyczną panierkę, czyli mąka, rozklepane jajka i tarta bułka. Panieruj dzwonki i smaż przez kilkanaście minut na dowolnym tłuszczu.

karp smażony

Podanie:

Karp w Polsce najczęściej jadany jest w Wigilię, jednak nie powinniśmy zapominać, że może być również doskonałym daniem codziennym. Takie klasyczne dzwonki, które tylko smażymy są najprostszą formą podania tej ryby. Jednak bez wątpienia ta prostota nie wpływa negatywnie na smak i jakość potrawy. Karpia najlepiej smażyć na maśle, zyskuje dzięki temu ciekawy smak, a tak naprawdę nie ma więcej kalorii niż ten smażony na oleju.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: joannachlasta.com

Polecamy Ci również

Zobacz także