Karp
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 cebule, 2 jajka, pół szklanki mąki, 100 gram tartej bułki, sól, masło lub olej do smażenia |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, kolacja, ryby |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 180 |
Wykonanie:
Smażenie karpia należy podzielić na dwa etapy. Jeśli mamy świeże ryby to powinniśmy najpierw schłodzić dzwonki, aby pozbyć się specyficznego smaku ryb słodkowodnych. W tym przygotuj cebulę, wystarczy, że ją obierzesz i pokroisz na talarki. Posól cebulę i obłóż nią kawałki karpia. Przy mrożonych rybach nie trzeba już wywabiać smaku jeziora. Przygotuj klasyczną panierkę, czyli mąka, rozklepane jajka i tarta bułka. Panieruj dzwonki i smaż przez kilkanaście minut na dowolnym tłuszczu.
Podanie:
Karp w Polsce najczęściej jadany jest w Wigilię, jednak nie powinniśmy zapominać, że może być również doskonałym daniem codziennym. Takie klasyczne dzwonki, które tylko smażymy są najprostszą formą podania tej ryby. Jednak bez wątpienia ta prostota nie wpływa negatywnie na smak i jakość potrawy. Karpia najlepiej smażyć na maśle, zyskuje dzięki temu ciekawy smak, a tak naprawdę nie ma więcej kalorii niż ten smażony na oleju.

karp smażony, karp smażony na maśle, karp smażony kalorie, karp smażony przepisy, karp smażony przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: joannachlasta.com
Zobacz także