Karp w galarecie

0
Karp w galarecie
Karp na słodko, tradycyjna postna potrawa polskich Żydów, która stała się jednym z polskich kanonicznych dań wigilijnych.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Karp – wypatroszony lecz z głową i płetwą ogonową – 2 kg, włoszczyzna: 4 marchewki, seler, korzeń pietruszki, por; cebula, 50 gram rodzynek, 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 7 ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki cukru, 2 łyżeczki żelatyny
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie, danie wigilijne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 130

Wykonanie:

Karpia podziel na dzwonki, oprósz je lekko solą i wstaw do lodówki. Głowę i płetwę ogonową wyczyść i włóż do garnka, dodaj obraną włoszczyznę i pokrojoną w piórka cebulę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty oraz lekko zmiażdżony czosnek, zalej wodą w takiej ilości by przykrywała całość. Zagotuj na bardzo małym ogniu i gotuj do uzyskania miękkości warzyw. Żelatynę rozpuść w niepełnej szklance wody. Odcedź dokładnie wywar i w lekko przestudzony włóż dzwonki karpia i ugotowaną już marchewkę. Zagotuj na niewielkim ogniu i gotuj przez kwadrans od zagotowania. Wyłów marchewkę i karpia, ponownie przecedź wywar, najlepiej najpierw przez sitko o drobnych oczkach, a następnie jeszcze przez gazę. Do przecedzonego wywaru dodaj żelatynę i rozprowadź ją dokładnie. Odstaw garnek do przestudzenia. Na półmisku ułóż karpia i udekoruj go cienkimi talarkami marchewki, następnie zalej przestudzoną żelatyną. Odstaw do stężenia.

Podanie:

Galareta, która najczęściej spotykana jest w tego typu potrawach jest przejrzysta i tak naprawdę bez smaku, jednak nie tak przygotowana według tego przepisu. Tutaj dzięki mocnemu wywarowi rybno-warzywnemu mamy pewność, że powstaje na bazie bulionu, a nie wody i taki też ma smak. Dekorację galatu możemy wykonać w sposób jaki tylko lubimy, bez problemu możemy użyć jajka, kukurydzy czy innych warzyw, potrawa zyska na smaku, ale i na wyglądzie.

Zobacz przepis na: Łazanki z makiem

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także