Karp w śmietanie

0
Karp w śmietanie

Składniki:

  • karp w śmietanie1 średniej wielkości karp wypatroszony,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duże opakowanie śmietany 30% gęstej
  • 10 dag sera żóltego,
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb,
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Karpia natrzeć solą, pieprzem
i przyprawą do ryb z wewnątrz i z zewnątrz. Wsadzić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjąc go i ponacinać na dzwonki do kręgosłupa (nie rozcinając do końca). Na maśle zeszklić cebulę
i położyć na niej rybę. Delikatnie poddusić z jednej i drugiej strony, zalać śmietaną i dusić ok 20-30 minut. Parę minut przed końcem duszenia, zetrzeć ser i posypać z wierzchu. Podczas podawania można już delikatnie podzielić karpia na części i smacznego! Idealnie prezentuje sie na świątecznym stole. Podawany na patelni prezentuje się bosko. Bardziej smakuje na ciepło.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agata Konopka

Polecamy Ci również

Zobacz także