Karp Wigilijny

Składniki:
karp - 1 kg,
- mąka - 4 łyżki,
- sól - 1 łyżeczka,
- pieprz - 1 łyżeczka,
- cytryna - 1/2 sztuki,
- jajko - 1 sztuka,
- bułka tarta - 5 łyżek,
- oliwa z oliwek - 1/2 szklanki,
- vegeta - 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Przygotowanego karpia zaczynamy od bardzo dokładnego umycia go pod bieżącą wodą, dzielimy w tzw. dzwonka. Następnie nacieramy przyprawami i ulubionymi ziołami, im więcej tym lepiej, skrapiamy sokiem z cytryny. Tak doprawionego karpia wstawiamy do lodówki na noc. Następnie obtaczamy karpia w mące, w jaku i w bułce tartej, smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek.

karp smażony, karp przepisy, karp smażony przepis, dania wigilijne przepisy, karp wigilijny, karp wigilijny przepisy
Autor: partyka16
Zobacz także