Karp Wigilijny

0
Karp Wigilijny

Składniki:

  • karp wigilijnykarp - 1 kg,
  • mąka - 4 łyżki,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • pieprz - 1 łyżeczka,
  • cytryna - 1/2 sztuki,
  • jajko - 1 sztuka,
  • bułka tarta - 5 łyżek,
  • oliwa z oliwek - 1/2 szklanki,
  • vegeta - 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Przygotowanego karpia zaczynamy od bardzo dokładnego umycia go pod bieżącą wodą, dzielimy w tzw. dzwonka. Następnie nacieramy przyprawami i ulubionymi ziołami, im więcej tym lepiej, skrapiamy sokiem z cytryny. Tak doprawionego karpia wstawiamy do lodówki na noc. Następnie obtaczamy karpia w mące, w jaku i w bułce tartej, smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: partyka16

Polecamy Ci również

Zobacz także