Karp z sosem maślano-cytrynowym

Składniki (dla 4 osób):
600 g filetów z karpia
200 ml białego wina
100 g masła
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki
Olej do smażenia
Przyprawy:
Przyprawa do ryb
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Sól morska w młynku
Sposób przyrządzania:
Karpia pokroić na porcje, oprószyć przyprawą do ryb, mąką i usmażyć na patelni. Wino wlać do rondelka, gotować około 10 minut, dodać sok z cytryny, zimne masło. Dokładnie całość wymieszać trzepaczką, dodać pieprz, natkę pietruszki, doprawić solą morską.
Czas przygotowania: 25 minut

przepisy kulinarne, przygotowywanie posiłków, dieta, tradycyjne potrawy, karp, karp smażony, karp pieczony, karp przepisy, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, obiad przepisy proste, obiad przepisy szybkie, pomysł na obiad przepisy, co na obiad
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także