Karpatka

Karpatka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 300 gram masła, 9 jajek, 2 szklanki mąki pszennej, 3 szklanki mleka, szklanka wody, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, niepełna szklanka cukru
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 25 cm x 35 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 420

karpatkaWykonanie:

150 gram masła rozpuść w garnku, gdy będzie płynne dolej szklankę wody i mieszając doprowadź do jednolitej konsystencji, dodaj szklankę mąki i energicznie wymieszaj na gładką masę. Zacznij miksować i pojedynczo dodawaj 5 jajek i proszek do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną lub tartą bułką, rozprowadź na tym połowę ciasta. Ze względu na kleistą konsystencję ciasta nie da rady idealnie go rozprowadzić, ale to dzięki tym nierównością wyrasta na pofalowane. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, następnie wystudź ciasto w piekarniku i dopiero wtedy upiecz drugą część ciasta.
Dwie szklanki mleka, pozostałe masło (150 gram) i niepełną szklankę cukru zagotuj w rondlu. W dużym kubku zmiksuj pozostałą szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i pozostałą mąkę, zrób to dokładnie, aby nie było najmniejszej grudki. Do gorącego mleka z masłem i cukrem wlej powstałą mieszankę i mieszaj, w ten sposób powstanie budyń, który po zgęstnieniu będzie kremem budyniowym. Jeszcze gorący, czyli płynny krem wylej na jeden blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw do całkowitego stężenia i wystygnięcia.

Podanie:

Karpatka sama w sobie jest ciastem prostym, jednak potrafi przysporzyć wielu kłopotów i tak naprawdę mało komu wychodzi idealne ciasto. Sekrety są dwa, pierwszy tkwi w procesie pieczenia ciasta i polega na zakazie otwierania piekarnika w czasie pieczenia lub otwierania go bezpośrednio po nim. W takiej sytuacji ciasto opada, dlatego jeśli nie mamy piekarnika z termoobiegiem, bezpieczniej jest rozdzielić ten etap na dwa razy. Kolejna kwestia to odpowiedni krem. Przedstawiony tutaj sposób zawiera samodzielne zrobienie budyniu, dzięki czemu zyskujemy na smaku oraz nie tracimy czasu na ucieranie gotowego budyniu z masłem.
Gotową karpatkę możemy oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladą, na pewno karpatka wykonana tym sposobem będzie udana i pyszna.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Michał Sulik, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także