Kartacze

Kartacze
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kilogramy surowych młodych ziemniaków, kilogram ugotowanych ziemniaków, 60 dkg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego, 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2/3 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, 25 dkg wędzonego boczku, tłuszcz do smażenia
Kuchnia litewska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 sztuk
Kategoria danie główne, danie obiadowe, kolacja
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 150

kartaczeWykonanie:

Surowe ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Odciśnij dokładnie wodę i odstaw ją na chwilę, by wytrąciła się skrobia. W tym czasie przeciśnij przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki. Dwie cebule pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na dość dużej ilości tłuszczu, dodaj mięso mielone i przesmaż wszystko razem, jednak tylko do ścięcia się mięsa. Dopraw dość obficie, dodaj czosnek, dużo pieprzu, rozmaryn i majeranek, wymieszaj wszystko i odstaw do przestudzenia.
Starte ziemniaki odciśnij jeszcze raz, tak by masa ziemniaczana była jak najbardziej sucha, dodaj do ugotowanych ziemniaków. Wytrąconą z płynu skrobię dodaj do ziemniaków, wymieszaj i dodaj mąkę ziemniaczaną, taką ilość by ciasto było plastyczne, a nie lejące się.
Kartacze lep na dłoni, nałóż dużą łyżką sporą ilość ciasta ziemniaczanego, na nie mięso i znowu ciasto i zlep w walec. Tak uformowane kartacze ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj przez około 20 minut od wypłynięcia, chociaż uwzględnij wielkość klusek.
Pozostałą cebulę przesmaż z boczkiem i ugotowane już kartacze podawaj z taką okrasą.

Uwaga
Kartacze to litewska potrawa, która również zadomowiła się na Podlasiu i Suwalszczyźnie, dzięki czemu jest dość popularna w całej Polsce. Podobno prawdziwe kartacze robi się z baraniny, jednak w naszych warunkach częściej spotykane są z farszem z mięsa wieprzowego czy wołowego. Sekret kartaczy tkwi w obróbce termicznej mięsa, przesmażenie na patelni ma być krótkie, tak by nie wyparowały aromatyczne soki, które uwalniają się w czasie gotowania i przechodzą do ziemniaków nadając im uzależniający aromat. Podanie kartaczy może być dowolne. Oprócz okrasy pasują do nich wszelkiej maści klasyczne surówki czy nawet ogórki kiszone. Plusem jest to, że kartacze możemy z powodzeniem zjeść również na zimno, lub pozostałe pokrojone w talarki obsmażyć w panierce i mieć ciekawy obiad na następny dzień.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Łukasz Urynowicz 'Lukaszeq', Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także