Kasza jaglana

Kasza jaglana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody szczypta soli łyżka masła łyżeczka soku z cytryny
Kuchnia uniwersalna, zdrowa, ekologiczna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria baza do wszelkich potraw, śniadanie
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 355

kasza jaglanaWykonanie:

Kaszę musisz dokładnie przepłukać. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą, kaszę trzymaj na sitku i płucz tak długo, aż woda będzie czysta. Wypłukaną kaszę wrzuć na lekko osolony wrzątek z łyżeczką soku z cytryny. W proporcjach szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Do gotującej się kaszy dodaj łyżkę masła. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, po tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn i być sypka.

Podanie:

Kasza jaglana jest bazą do wielu sałatek, może być stosowana również zamiast kaszy jęczmiennej czy gryczanej w daniach obiadowych. Natomiast najczęściej spożywana jest na słodko z dodatkiem owoców lub konfitur.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: chemical-engineering.co

Polecamy Ci również

Zobacz także