Kasza jaglana
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody szczypta soli łyżka masła łyżeczka soku z cytryny |
Kuchnia | uniwersalna, zdrowa, ekologiczna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | baza do wszelkich potraw, śniadanie |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 355 |
Wykonanie:
Kaszę musisz dokładnie przepłukać. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą, kaszę trzymaj na sitku i płucz tak długo, aż woda będzie czysta. Wypłukaną kaszę wrzuć na lekko osolony wrzątek z łyżeczką soku z cytryny. W proporcjach szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Do gotującej się kaszy dodaj łyżkę masła. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, po tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn i być sypka.
Podanie:
Kasza jaglana jest bazą do wielu sałatek, może być stosowana również zamiast kaszy jęczmiennej czy gryczanej w daniach obiadowych. Natomiast najczęściej spożywana jest na słodko z dodatkiem owoców lub konfitur.

kasza jaglana, kasza jaglana przepisy, kasza jaglana właściwości, kasza jaglana gotowanie, kasza jaglana dieta
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: chemical-engineering.co
Zobacz także