Kawa mrożona

Kawa mrożona
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 łyżeczki kawy instant (w proszku) lub 2 porcje ostudzonego espresso, 400 ml mocno schłodzonego mleka 2%, 200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego, lód
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 porcje po 350 ml
Kategoria napój, kawa
Ilość kalorii 98

kawa mrożonaWykonanie:

Oba rodzaje mleka wlej do kubka koktajlowego, dodaj lód i kawę w proszku lub zimne espresso. Zamknij pokrywę i miksuj na wysokich obrotach około 2 minut. Przelej do wysokich szklanek.

Podanie:

Przepisów na kawę mrożoną czy po prostu na zimną kawę na bazie mleka jest tyle ile osób ją przyrządzających. Do takiej bazy można dodać gałkę lodów, różne syropy smakowe, bitą śmietanę i wszelkie posypki. Jednak nie zapominajmy, że kawa przygotowana z każdym możliwym dodatkiem nie jest już napojem, a wysokokalorycznym deserem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: coffeedome.com

Polecamy Ci również

Zobacz także