Kawa mrożona
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 łyżeczki kawy instant (w proszku) lub 2 porcje ostudzonego espresso, 400 ml mocno schłodzonego mleka 2%, 200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego, lód |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2 porcje po 350 ml |
Kategoria | napój, kawa |
Ilość kalorii | 98 |
Wykonanie:
Oba rodzaje mleka wlej do kubka koktajlowego, dodaj lód i kawę w proszku lub zimne espresso. Zamknij pokrywę i miksuj na wysokich obrotach około 2 minut. Przelej do wysokich szklanek.
Podanie:
Przepisów na kawę mrożoną czy po prostu na zimną kawę na bazie mleka jest tyle ile osób ją przyrządzających. Do takiej bazy można dodać gałkę lodów, różne syropy smakowe, bitą śmietanę i wszelkie posypki. Jednak nie zapominajmy, że kawa przygotowana z każdym możliwym dodatkiem nie jest już napojem, a wysokokalorycznym deserem.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: coffeedome.com
Zobacz także