Keks

Keks
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 25 dkg rozmaitych bakalii: rodzynki, suszone śliwki, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone morele, figi, jabłka, kandyzowane ananasy, skórka cytryny i pomarańczy. 30 dkg mąki pszennej, 20 dkg masła, 4 jaja, 125/150 gram cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia uniwersalna, angielska
Wielkość przygotowywanej potrawy keksówka 28 cm
Kategoria ciasto, deser, danie wielkanocne, danie świąteczne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 380

keksWykonanie:

Przygotuj mieszankę bakalii, posiekaj wszystko drobno, migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórek, wszelkie owoce pokrój w cienkie paseczki, oprósz wszystko kilkoma łyżkami mąki by się nie zlepiło i wymieszaj.
Utrzyj masło z cukrem do uzyskania białej puchowej masy, dodawaj pojedynczo jajka cały czas ucierając, powoli dodawaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia, wymieszaj i dodaj mieszankę bakalii. Masę wyłóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez godzinę w temperaturze 175 stopni.

Uwaga
Rodzynki można namoczyć w alkoholu, doskonale nadaje się do tego rum, jednak nie przesadzajmy z ilością i ograniczmy się do maksymalnie 100 ml. Do ciasta wtedy dodajemy zarówno rodzynki, jak i pozostały płyn.

Pieczenie warto podzielić na dwa etapy:

  • 20 minut w 150 stopniach,
  • 40 minut w 175 stopniach.
Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: techlifemag.ca

Polecamy Ci również

Zobacz także