Ketchup

Ketchup
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, papryczka chilli, 50 ml octu jabłkowego, płaska łyżeczka soli, 4 łyżeczki cukru, dowolne zioła
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy litr keczupu
Kategoria dodatek, sos, przetwory
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 110

ketchupWykonanie:

Pomidory sparz wrzątkiem, zahartuj zimną wodą i obierz ze skóry. Wytnij końcówki szypułek i pokrój pomidory w kawałki. Wrzuć kawałki do kubka blendera, cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę pokrój – wszystkie składniki wrzuć do kubka i zmiksuj do jednolitą masę. Przelej zawartość do garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaj ocet, sól, cukier, ewentualne zioła i pieprz i ponownie gotuj przez godzinę. Po tym czasie przelej zawartość do słoiczków lub butelek, przechowuj w lodówce.

Podanie:

Domowy ketchup można urozmaicić dodając również seler naciowy, różnego rodzaju zioła.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: seriouseats.com

Polecamy Ci również

Zobacz także