Kibiny - mazurskie pierożki z białą kiełbasą

Składniki | mąka 500g masło 150g surowe żółtko i całe jajko gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki sól ½ łyżeczki Farsz: Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g białko pieprz |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2-3 osoby |
Kategoria | Przystawka |
Metoda gotowania | Pieczenie |
Mąkę przesiewamy na stolnice. Masło z mąką siekamy drobno nożem. Dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Całośc razem zagniatamy. Gdy ciasto jest już ugniecione owijamy je lnianą ściereczką lub folią, a następnie schładzamy w lodówce (około 2-3 godziny).
Aby zrobić farsz do naszych pierożków najpierw musimy z białej kiełbasy (surowej) zdjąć osłonkę. Mięso popieprzyć i wymieszać z surowym białkiem. Po upływie 2-3 godzin wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy niezbyt cienko. Szklanką wykrawamy krążki, które wypełniamy mięsem, a następnie zlepiamy. Pierożki smarujemy jajkiem. Piekarnik nagrzewamy i wkładamy kibiny zlepioną częścią do góry na około 30-40 minut.
Przepis na: Pieczarki faszerowane

Źródło: Gzella
Zobacz także