Kibiny - mazurskie pierożki z białą kiełbasą

0
Pierożki idealne na przystawkę jak i na danie obiadowe.
Regionalny przysmak, czyli kibiny - to mazurskie pierożki z mięsem.
Informacje o przepisie
Składniki mąka 500g masło 150g surowe żółtko i całe jajko gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki sól ½ łyżeczki Farsz: Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g białko pieprz
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 2-3 osoby
Kategoria Przystawka
Metoda gotowania Pieczenie

Mąkę przesiewamy na stolnice. Masło z mąką siekamy drobno nożem. Dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Całośc razem zagniatamy. Gdy ciasto jest już ugniecione owijamy je lnianą ściereczką lub folią, a następnie schładzamy w lodówce (około 2-3 godziny).

Aby zrobić farsz do naszych pierożków najpierw musimy z białej kiełbasy (surowej) zdjąć osłonkę. Mięso popieprzyć i wymieszać z surowym białkiem. Po upływie 2-3 godzin wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy niezbyt cienko. Szklanką wykrawamy krążki, które wypełniamy mięsem, a następnie zlepiamy. Pierożki smarujemy jajkiem. Piekarnik nagrzewamy i wkładamy kibiny zlepioną częścią do góry na około 30-40 minut.

 

Przepis na: Pieczarki faszerowane

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Źródło: Gzella

Polecamy Ci również

Zobacz także