Klasyczny sernik krakowski
Składniki (12 porcji):
Ciasto:
25 dag mąki
3 żółtka
12 dag masła
10 dag cukru pudru
Masa:
- 80 dag mielonego twarogu
- 5 jajek
- łyżka mąki
- 5 dag masła
- garść rodzynek
- 25 dag cukru
- 50 ml śmietany
- opakowanie cukru wanilinowego
- skórka otarta z cytryny
Przepis z dwumiesięcznika „Tina.Rozrywka ze smakiem.”
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać 2 żółtka. Wyrobić ciasto. 1/5 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować, przełożyć do formy, piec, aż będzie złote w temp. 180ºC.
2. Rodzynki sparzyć. Twaróg połączyć z masłem, śmietaną i łyżką mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać do twarogu. Masę połączyć z rodzynkami i pianą z białek, dodać skórkę cytrynową. Masę wyłożyć na spód.
3. Odłożone ciasto rozwałkować, wyciąć paseczki i układać je na serniku. Posmarować żółtkiem. Piec godzinę w temp. 180ºC.

przepisy kulinarne, desery na zimno, wypieki, ciasta, sernik, sernik krakowski, serniki, ciasta przepisy, ciasta wielkanocne, ciasta przepisy łatwe, ciasta przepisy tanie, desery przepisy na zimno, desery na zimno przepisy, ciasta desery, klasyczny sernik krakowski, serniki przepisy, ciasto
Opracowanie: Marta Balcerowska
Źródło: Tina.Rozrywka ze smakiem
Zobacz także