Klasyczny sernik krakowski

sernik krakowskiSkładniki (12 porcji):

Ciasto:

25 dag mąki
3 żółtka
12 dag masła
10 dag cukru pudru

Masa:

  • 80 dag mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • łyżka mąki
  • 5 dag masła
  • garść rodzynek
  • 25 dag cukru
  • 50 ml śmietany
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka otarta z cytryny                                   
    Klasyczny sernik krakowski - zdjęcie 2

Przepis z dwumiesięcznika „Tina.Rozrywka ze smakiem.”

Przygotowanie:
1.
Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać 2 żółtka. Wyrobić ciasto. 1/5 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować, przełożyć do formy, piec, aż będzie złote w temp. 180ºC.
2. Rodzynki sparzyć. Twaróg połączyć z masłem, śmietaną i łyżką mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać do twarogu. Masę połączyć z rodzynkami i pianą z białek, dodać skórkę cytrynową. Masę wyłożyć na spód.
3. Odłożone ciasto rozwałkować, wyciąć paseczki i układać je na serniku. Posmarować żółtkiem. Piec godzinę w temp. 180ºC.

Oceń artykuł
3,33 / 9 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Źródło: Tina.Rozrywka ze smakiem

Polecamy Ci również

Zobacz także