Kleftiko

Kleftiko

 

Kleftiko – inaczej mięso, zwykle jagnięcina pieczona w folii razem z warzywami (kuchnia grecka).

kleftikoSkładniki:

  • 800 g jagnięciny lub wieprzowiny bez kości (z udźca lub łopatki)
  • 4 spore ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • spory pomidor
  • 4 plastry fety
  • 8 posiekanych ząbków czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • oregano, rozmaryn
  • pieprz, sól


Przygotowanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać z przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 35x35 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Związać sznurkiem każdą paczuszkę jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika 180ºC. Piec około godziny.


Autorka przepisu: Renata Fima, Gdów.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Renata Fima

Polecamy Ci również

Zobacz także