Klops

Klops
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 25 dkg mięsa mielonego wołowego, 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 25 dkg mięsa mielonego drobiowego, 4 jajka, 2 cebule, 25 dkg pieczarek, 4 łyżki tartej bułki, sól, pieprz i uniwersalna przyprawa warzywna, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, szczypta ostrej papryki, tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy mała keksówka
Kategoria pieczeń, obiad, domowa wędlina
Metoda gotowania smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 340

klopsWykonanie:

3 jaja ugotuj na twardo. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso wymieszaj ze sobą, dodaj zeszkloną cebulkę, wbij jedno jajko i dopraw do smaku. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do mięsa.  Dodawaj stopniowo tartą bułkę i mieszaj farsz tak by miał konsystencję klasycznego farszu klopsowego. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż częścią mięsa. Mięso rozłóż równomiernie na dole i po bokach, następnie włóż do formy ugotowane i obrane jajka i przykryj resztą farszu klopsowego.  Piecz około 55-60 minut w 160 stopniach.

Podanie:

Klops czyli inaczej pieczeń rzymska może być podana w formie pieczeni mięsnej obiadowej, ale równie dobrze sprawdza się jako domowa wędlina.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: spicesrestaurantonline.com

Polecamy Ci również

Zobacz także