Kluski kładzione

Kluski kładzione
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 jajka, 1 i ½ szklanki mąki, ½ szklanki wody, szczypta soli, dodatkowo litr wody lub bulionu i łyżka oleju
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria dodatek do mięs, dodatek do zupy
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 170

Wykonanie:

Jajka, wodę mąkę i sól wymieszaj na gęste ciasto. Wodę lub bulion zagotuj. Kluski nakładaj na gotującą się wodę, najlepiej za pomocą łyżki. Gotuj 2-3 minuty od ponownego zagotowania. Odcedź i podawaj.

Podanie:

Kluski kładzione doskonale nadają się do pieczeni mięsnych i ciemnych zawiesistych sosów. Pasują również jako dodatek do dań jednogarnkowych.

kluski kładzione

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: potrawyregionalne.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także