Kluski kładzione
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 jajka, 1 i ½ szklanki mąki, ½ szklanki wody, szczypta soli, dodatkowo litr wody lub bulionu i łyżka oleju |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | dodatek do mięs, dodatek do zupy |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 170 |
Wykonanie:
Jajka, wodę mąkę i sól wymieszaj na gęste ciasto. Wodę lub bulion zagotuj. Kluski nakładaj na gotującą się wodę, najlepiej za pomocą łyżki. Gotuj 2-3 minuty od ponownego zagotowania. Odcedź i podawaj.
Podanie:
Kluski kładzione doskonale nadają się do pieczeni mięsnych i ciemnych zawiesistych sosów. Pasują również jako dodatek do dań jednogarnkowych.

kluski kładzione, kluski kładzione kalorie, kluski kładzione przepis, kluski kładzione do zupy, kluski kładzione kcal
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: potrawyregionalne.blogspot.com
Zobacz także