Kluski lane
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 jajka, 4-5 łyżek mąki, szczypta soli |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | dodatek do zup |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 96 |
Wykonanie:
Jajka połącz z mąką na dość gęstą, jednak płynną masę. I wylewaj porcjami na gotujący się rosół. Gotuj przez około 2 minuty od wypłynięcia.
Podanie:
Kluski lane to swoisty substytut makaronu. Gotuje się je na klarownym rosole, najlepiej jednak smakują w bulionie drobiowym, obficie posypane natką pietruszki.

kluski lane, kluski lane na rosole, kluski lane do rosołu, kluski lane do zupy, kluski lane kalorie, kluski lane na wodzie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Mariuszjbie, Wikipedia
Zobacz także