Kluski leniwe
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 50 dkg twarogu półtłustego, 2 jajka, 10 dkg mąki, ćwierć łyżeczki soli, 50 gram masła, 50 gram tartej bułki, odrobina cynamonu, 100 ml kwaśnej śmietany, cukier do obsypania |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, obiad, danie mączne, kluski |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj dokładnie
z twarogiem. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z twarogiem z żółtkami i stopniowo dodawaj białko. Z cista uformuj wałeczki i ścinaj je na niewielkie romby. Kluski gotuj w osolonej wodzie prze 2-3 minuty od wypłynięcia.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj tartą bułkę.
Podanie:
Kluski leniwe znane również jako leniwe pierogi podaje się najczęściej polane okrasą z masełka i tartej bułki, obsypane cukrem ze szczyptą cynamonu
i obowiązkowo z kleksem kwaśnej śmietany.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Przykuta, Wikipedia
Zobacz także