Kluski leniwe

Kluski leniwe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 dkg twarogu półtłustego, 2 jajka, 10 dkg mąki, ćwierć łyżeczki soli, 50 gram masła, 50 gram tartej bułki, odrobina cynamonu, 100 ml kwaśnej śmietany, cukier do obsypania
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, obiad, danie mączne, kluski
Ilość kalorii 220

kluski leniweWykonanie:

Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj dokładnie
z twarogiem. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z twarogiem z żółtkami i stopniowo dodawaj białko. Z cista uformuj wałeczki i ścinaj je na niewielkie romby. Kluski gotuj w osolonej wodzie prze 2-3 minuty od wypłynięcia.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj tartą bułkę.

Podanie:

Kluski leniwe znane również jako leniwe pierogi podaje się najczęściej polane okrasą z masełka i tartej bułki, obsypane cukrem ze szczyptą cynamonu
i obowiązkowo z kleksem kwaśnej śmietany.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Przykuta, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także