Kluski śląskie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kilogram ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, około pół szklanki skrobi ziemniaczanej, sól |
Kuchnia | polska, regionalna, śląska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 60 klusek |
Kategoria | dodatek, danie obiadowe |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 150 |
Wykonanie:
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do masy jajka i odrobinę soli. Wymieszaj masę i dodawaj stopniowo skrobię ziemniaczaną. Jej ilość zależna jest od wodnistości ziemniaków. Z masy oddziel kulki, rozpłaszcz je, zrób w środku dziurkę/wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Podanie:
Kluski śląskie są doskonałą bazą do dań mięsnych. Można je jednak podsmażyć z cebulą i spożyć jako samodzielne danie.

co na obiad, kluski śląskie, kluski śląskie przepis, kluski ziemniaczane, przepisy kulinarne kluski śląskie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Mariuszjbie, Wikipedia
Zobacz także