Kluski śląskie

Kluski śląskie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, około pół szklanki skrobi ziemniaczanej, sól
Kuchnia polska, regionalna, śląska
Wielkość przygotowywanej potrawy 60 klusek
Kategoria dodatek, danie obiadowe
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 150

Wykonanie:

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do masy jajka i odrobinę soli. Wymieszaj masę i dodawaj stopniowo skrobię ziemniaczaną. Jej ilość zależna jest od wodnistości ziemniaków. Z masy oddziel kulki, rozpłaszcz je, zrób w środku dziurkę/wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.

kluski śląskie

Podanie:

Kluski śląskie są doskonałą bazą do dań mięsnych. Można je jednak podsmażyć z cebulą i spożyć jako samodzielne danie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Mariuszjbie, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także