Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram ziemniaków, 70 dkg śliwek węgierek, 30 dkg mąki pszennej, 2 jaja, łyżeczka soli, 4 łyżki cukru, 50 gram masła, 50 gram tartej bułki
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 knedli
Kategoria przystawka, danie główne, danie sezonowe
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 225

Wykonanie:

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w niewielkie kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie wystudź i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrób z tego jednolite ciasto.
Śliwki umyj, przetnij na połówki i usuń pestki. Ciasto podziel na niewielkie wałki i pokrój na porcje. Porcję formuj w dłoniach na placuszek, nakładaj na to połówkę śliwki i zlep dokładnie w kulę. W tym momencie kluski warto obsypać mąką i odłożyć na lnianą ściereczkę.
Gotowe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Odcedź.
Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nie knedle. Wstrząśnij patelnią tak aby masło pokryło dokładnie każdą kluskę, następnie dodaj cukier i tartą bułkę i przesmaż wszystko przez chwilę.

Podanie:

Knedle równie doskonale smakują po prostu z wody. Nie trzeba ich odsmażać czy dodawać kaloryczności przez masło, cukier i tartą bułkę. Jednak ta wersja jest bez wątpienia najlepsza. Natomiast w wersji light można knedle podać po prostu z wody, ewentualnie z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: acatinthekitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także