Kokardki zapiekane z warzywami

Składniki (4 porcje):

  • kokardki zapiekane z warzywami400 g makaronu kokardki
  • kostka rosołowa lub kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 150 g boczku
  • ugotowany brokuł
  • 2 cebule
  • 200 g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • 2 nieduże papryczki chili
  • sól, kolorowy pieprz, natka pietruszki

Przepisy pochodzą z dwumiesięcznika „Tina. Rozrywka ze smakiem.”

Przygotowanie:
1.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub oliwy z oliwek.
2. Cebule, czosnek i oczyszczone z pestek papryczki chili drobno posiekać.
3. Ugotowany brokuł podzielić na różyczki.
4. Boczek pokroić na cienkie plastry, następnie zrumienić na patelni.
5. Makaron ugotowany al dente wymieszać z podsmażonym boczkiem i warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku przez 5 minut. Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki.

Oceń artykuł
3,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Tina. Rozrywka ze smakiem

Polecamy Ci również

Zobacz także