Kokosanki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 3 jajka, 20 dkg cukru pudru, 30 dkg wiórek kokosowych |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 20 ciasteczek |
Kategoria | deser, ciasteczka |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 430 |
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, pod koniec dodawaj stopniowo cukier, następnie dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas ubijaj. Gdy połączysz masę, wrzuć do niej wiórki kokosowe
i wymieszaj dokładnie.
Kokosanki wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz
w temperaturze 175 stopni przez minimum 15 minut.
Uwaga
Czas pieczenia zależny jest od wielkości ciasteczek. Im są większe tym dłużej muszą się piec. Jeśli nie jesteśmy pewni czy są gotowe zostawmy je w piekarniku do wystudzenia. Z blachy trzeba je ściągać dopiero po wystudzeniu inaczej się rozlecą.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: saidaonline.com
Zobacz także