Kolorowa fantazja

Kolorowa fantazja
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki opakowanie biszkoptów, 50 gram czekolady, 25 gram masła, 3 opakowania różnokolorowych galaretek, 3 razy po 100 ml soków o smaku galaretki, 450 ml mleko skondensowanego niesłodzonego, 6 dkg cukru pudru
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22 cm
Kategoria ciasto, deser, ciasto bez pieczenia
Ilość kalorii 245

biszkoptyWykonanie:

Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem lub wyłóż folią czy pergaminem, wyłóż ją biszkoptami. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i zalej nią biszkopty. Wstaw formę do lodówki.
Galaretki przygotuj w osobnych naczyniach w 100 ml soku. Mleko, koniecznie schłodzone, ubij z cukrem. Rób to tak długo, aż podwoi objętość. Dodaj 1/3 ubitego mleka do jednej z miseczek z galaretką i wymieszaj dokładnie na wysokich obrotach miksera. Zrób to samo z resztą galaretek. Następnie wylewaj na tortownicę po połowie powstałej masy. W ten sposób zrobisz sześć warstw, które rozleją się tworząc fantazyjny wzorek. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Podanie:

Użycie zamiast wody soku gwarantuje, że powstała pianka będzie miała bardzo intensywny smak. Dla urozmaicenia smaku  ciasta warto pobawić się w łączenie smaków. Nie wybierajmy oklepanych smaków galaretek, łączmy je w rozmaite połączenia.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Paolo Neo, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także