Kolorowa fantazja
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | opakowanie biszkoptów, 50 gram czekolady, 25 gram masła, 3 opakowania różnokolorowych galaretek, 3 razy po 100 ml soków o smaku galaretki, 450 ml mleko skondensowanego niesłodzonego, 6 dkg cukru pudru |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22 cm |
Kategoria | ciasto, deser, ciasto bez pieczenia |
Ilość kalorii | 245 |
Wykonanie:
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem lub wyłóż folią czy pergaminem, wyłóż ją biszkoptami. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i zalej nią biszkopty. Wstaw formę do lodówki.
Galaretki przygotuj w osobnych naczyniach w 100 ml soku. Mleko, koniecznie schłodzone, ubij z cukrem. Rób to tak długo, aż podwoi objętość. Dodaj 1/3 ubitego mleka do jednej z miseczek z galaretką i wymieszaj dokładnie na wysokich obrotach miksera. Zrób to samo z resztą galaretek. Następnie wylewaj na tortownicę po połowie powstałej masy. W ten sposób zrobisz sześć warstw, które rozleją się tworząc fantazyjny wzorek. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Podanie:
Użycie zamiast wody soku gwarantuje, że powstała pianka będzie miała bardzo intensywny smak. Dla urozmaicenia smaku ciasta warto pobawić się w łączenie smaków. Nie wybierajmy oklepanych smaków galaretek, łączmy je w rozmaite połączenia.

ciasta, ciasta desery, ciasta deserowe, ciasta deserowe przepisy, jakie ciasto, jakie ciasto polecacie, kolorwa fantazja
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Paolo Neo, Wikipedia
Zobacz także