Kopiec kreta
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Biszkopt: 5 jaj, ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki drobnego cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, 2 pełne łyżki kakao Masa: 25 gram ciemnej czekolady, 4 dojrzałe banany, 350 ml śmietany kremówki, dwie łyżki soku z cytryny |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, chłodzenie, mrożenie |
Ilość kalorii | 325 |
Wykonanie:
Biszkopt: białka oddziel do żółtek. Ubijaj białka stopniowo dodając cukier, następnie dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas ubijaj. Mąkę przesiej wraz z kakao i dodaj do masy, wymieszaj dokładnie łyżką lub na małych obrotach miksera. Wlej do tortownicy i piecz w 160 stopniach przez około 35-40 minut.
Masa: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera. Banany obierz i przetnij wzdłuż na połówki, skrop sokiem z cytryny. Czekoladę potnij na wiórki lub zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Wmieszaj w śmietanę.
Wystudzony biszkopt wydrąż za pomocą łyżki. W powstałą dziurę włóż banany, dopasowując je tak by zmieściło się ich jak najwięcej. Przykryj je bitą śmietaną, tak by uformować kopiec, następnie przykryj ją pozostałościami ciasta. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Podanie:
Kopiec kreta to ciasto, które przed dekadą zyskało popularność dzięki reklamom telewizyjnym. Od tego czasu powstało wiele odmian inspirowanych oryginalnym przepisem. Dodatkowo, aby przełamać słodki smak bananów i bitej śmietany polecam posmarować ciasto jakąś kwaśną konfiturą lub zmoczyć go sokiem z cytryny.
Uwaga
Do śmietany nie należy dodawać cukru, gdyż ciasto będzie zbyt słodkie.

kopiec kreta, kopiec kreta ciasto, kopiec kreta ciasto przepis, domowe ciasto kopiec kreta, kopiec kreta przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: crispyrice.com
Zobacz także