Kopiec kreta

Kopiec kreta
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Biszkopt: 5 jaj, ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki drobnego cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, 2 pełne łyżki kakao Masa: 25 gram ciemnej czekolady, 4 dojrzałe banany, 350 ml śmietany kremówki, dwie łyżki soku z cytryny
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, chłodzenie, mrożenie
Ilość kalorii 325

kopiec kretaWykonanie:

Biszkopt: białka oddziel do żółtek. Ubijaj białka stopniowo dodając cukier, następnie dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas ubijaj. Mąkę przesiej wraz z kakao i dodaj do masy, wymieszaj dokładnie łyżką lub na małych obrotach miksera. Wlej do tortownicy i piecz w 160 stopniach przez około 35-40 minut.
Masa: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera. Banany obierz i przetnij wzdłuż na połówki, skrop sokiem z cytryny. Czekoladę potnij na wiórki lub zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Wmieszaj w śmietanę.
Wystudzony biszkopt wydrąż za pomocą łyżki. W powstałą dziurę włóż banany, dopasowując je tak by zmieściło się ich jak najwięcej. Przykryj je bitą śmietaną, tak by uformować kopiec, następnie przykryj ją pozostałościami ciasta. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

Podanie:

Kopiec kreta to ciasto, które przed dekadą zyskało popularność dzięki reklamom telewizyjnym. Od tego czasu powstało wiele  odmian inspirowanych oryginalnym przepisem. Dodatkowo, aby przełamać słodki smak bananów i bitej śmietany polecam posmarować ciasto jakąś kwaśną konfiturą lub zmoczyć go sokiem z cytryny.

Uwaga
Do śmietany nie należy dodawać cukru, gdyż ciasto będzie zbyt słodkie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: crispyrice.com

Polecamy Ci również

Zobacz także