Kopytka Tricolor

Kopytka Tricolor

kopytkaSkładniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 30 dkg mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • przyprawy: papryka słodka, curry, łyżeczka przesianej Vegety, koperek,
  • pietruszka zielona, zioła,
  • słonina lub boczek do okraszenia,
  • łyżka masła prawdziwego.

przygotowanie ciasta na kopytkagotowe surowe kopytka

kopytka można podawać zapiekane w sosie serowymSposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe zmielić w maszynce. Następnie wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny wysypany mąką, formując niewielki kopiec. Mąkę przesiać, wsypać do środka ziemniaczanego kopca, wbić jajka dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto używając szerokiego noża. Ciasto ma być jednolite i gładkie. Uformować kule i podzielić na trzy jednakowe części. Do pierwszej części dodać curry i Vegetę, do drugiej paprykę słodką, do trzeciej zioła według gustu (może być rozmaryn, mięta, bazylia, koperek, natka pietruszki itp). Każdą część wyrobić na gładkie ciasto, formować wałki o średnicy ok. 3 cm. i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki. Układać na blacie posypanym mąką po czym od razu gotować w posolonej wodzie
z odrobiną oliwy z oliwek. Gotować chwilkę od momentu wypłynięcia na wierzch po czym wyjąć
z wrzątku i przelać zimną wodą, aby się nie pokleiły i układać na półmisku. W międzyczasie pokroić słoninkę i boczek w kosteczkę i usmażyć na patelni z masełkiem. Okrasić gorące kopytka i najlepiej podawać z filiżanką barszczyku czerwonego.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Małgorzata Cichoń

Zdjęcia: Małgorzata Cichoń, Karolina Radziszewska

Polecamy Ci również

Zobacz także