Kopytka Tricolor
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 30 dkg mąki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- sól,
- przyprawy: papryka słodka, curry, łyżeczka przesianej Vegety, koperek,
- pietruszka zielona, zioła,
- słonina lub boczek do okraszenia,
- łyżka masła prawdziwego.
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe zmielić w maszynce. Następnie wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny wysypany mąką, formując niewielki kopiec. Mąkę przesiać, wsypać do środka ziemniaczanego kopca, wbić jajka dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto używając szerokiego noża. Ciasto ma być jednolite i gładkie. Uformować kule i podzielić na trzy jednakowe części. Do pierwszej części dodać curry i Vegetę, do drugiej paprykę słodką, do trzeciej zioła według gustu (może być rozmaryn, mięta, bazylia, koperek, natka pietruszki itp). Każdą część wyrobić na gładkie ciasto, formować wałki o średnicy ok. 3 cm. i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki. Układać na blacie posypanym mąką po czym od razu gotować w posolonej wodzie
z odrobiną oliwy z oliwek. Gotować chwilkę od momentu wypłynięcia na wierzch po czym wyjąć
z wrzątku i przelać zimną wodą, aby się nie pokleiły i układać na półmisku. W międzyczasie pokroić słoninkę i boczek w kosteczkę i usmażyć na patelni z masełkiem. Okrasić gorące kopytka i najlepiej podawać z filiżanką barszczyku czerwonego.
Autor: Małgorzata Cichoń
Zdjęcia: Małgorzata Cichoń, Karolina Radziszewska
Zobacz także
aga23034
kopytka mają to do siebie, że dają wiele możliwości. Wystarczy wyobraźnia i tworzymy kolejną nowość.
Enerbau
Forum budowlane - rewelacja. Budowlańcy muszą się pożywić kopytkami.
Kiara
Miejsce na przepis kulinarny rzeczywiście nie za specjalne, a i przepis jakby mało odkrywczy