Koszyczek wielkanocny – jakie produkty wkładamy do święconki

0
Koszyczek wielkanocny – jakie produkty wkładamy do święconki
Jest 7 podstawowych produktów, które powinny znaleźć się w koszyczku wielkanocnym.

Niedzielne, wielkanocne śniadanie rozpoczynamy od podzielenia się święconym jajkiem, które dzień wcześniej włożyliśmy do koszyczka wielkanocnego i poświęciliśmy. A czy wiesz, co jeszcze i dlaczego powinno się znaleźć w święconce wielkanocnej? Wyjaśniamy

Święcenie pokarmów to zwyczaj chrześcijański kultywowany od VII wieku. W Polsce praktykowany dopiero XIV wieku. Początkowo święcono wszystkie pokarmy, które miały się znaleźć na świątecznym stole, jednak z czasem kiedy święcenie żywności przeniesiono do kościoła ograniczono się do kilku produktów, które miały zapewnić przez następny rok płodność, dostatek, obfitość i zdrowie.

Zobacz także: 7 pokarmów do święconki wielkanocnej. Symbolika

Co wkładamy do święconki? Znaczenie pokarmów

W sobotę, dzień przed świętami przygotowujemy koszyczek wielkanocny i zanosimy go do kościoła w celu poświęcenia. Aby w naszej święconce niczego nie zabrakło to powinna ona zawierać odpowiednie produkty:

  • wędlina – może to być kawałek szynki lub kiełbasy. Zazwyczaj są to wyroby z wieprzowiny. Ich poświęcenie ma nam zapewnić zdrowie, płodność i dostatek;
  • jaja – w postaci kolorowych pisanek, symbolizują życie;
  • chleb – przedstawia ciało Chrystusa. Jest symbolem nad symbolami. Gwarantuje pomyślność i dobrobyt;
  • sól – dawniej twierdzono, że sól posiada moc odstraszania wszelkiego zła. Dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające;

To Cię zainteresuje: Przepisy wielkanocne – 3 dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

  • ser – to symbol przyjaźni między człowiekiem, a zwierzętami. Zapewnia zdrowie i rozwój stada domowych zwierząt: krów, kóz i owiec, od których pochodzi;
  • chrzan – to symbol siły i fizycznej krzepy. Zapewnia zdrowie;
  • ciasto – powinno pochodzić z domowego wypieku. Najlepiej jak to będzie kawałek drożdżowej baby. To symbol umiejętności i doskonałości.

Zobacz koniecznie: Polskie zwyczaje i tradycje wielkanocne

Koszyczek wielkanocny, do którego wkładamy nasze produkty powinien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubów. Na jego dnie powinna znajdować się biała serwetka ozdobiona koronką i zielonymi gałązkami bukszpanu lub borówki.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także