Koszyczek wielkanocny ze szpinakiem i kremem chrzanowym
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki śmietany
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 10 dag szpinaku
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka chrzanu tartego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- pieprz (Kamis)
- sok z cytryny
- szczypta soli (Kamis)
- 2 rzodkiewki
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Białko z jajka ubić na sztywną pianę, połączyć z mąką, wlać
śmietanę i dodać żółtka. Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wylepić foremki. Z kawałka ciasta uformować ucho do kosza. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika na 170ºC i upiec na złoty kolor.
Liście szpinaku umyć, wrzucić do wrzącej wody, ugotować, odcedzić. W rondlu roztopić masło, włożyć szpinak oraz roztarty z solą czosnek, wymieszać, podgrzać i odstawić. przyprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Świeżo utarty chrzan wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku białym pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Do upieczonych i ostudzonych babeczek nałożyć po łyżce szpinaku, na środek położyć łyżkę kremu chrzanowego, wbić ucho, zdobić świeżymi rzodkiewkami.
Autor przepisu: RENIZ
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: RENIZ
Zobacz także