Koszyczek wielkanocny ze szpinakiem i kremem chrzanowym

Przepisy wielkanocne
Koszyczek wielkanocny ze szpinakiem i kremem chrzanowym

Składniki:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag szpinaku
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz (Kamis)
  • sok z cytryny
  • szczypta soli (Kamis)
  • 2 rzodkiewki

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Białko z jajka ubić na sztywną pianę, połączyć z mąką, wlać
śmietanę i dodać żółtka. Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wylepić foremki. Z kawałka ciasta uformować ucho do kosza. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika na 170ºC i upiec na złoty kolor.

Liście szpinaku umyć, wrzucić do wrzącej wody, ugotować, odcedzić. W rondlu roztopić masło, włożyć szpinak oraz roztarty z solą czosnek, wymieszać, podgrzać i odstawić. przyprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.

Świeżo utarty chrzan wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku białym pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Do upieczonych i ostudzonych babeczek nałożyć po łyżce szpinaku, na środek położyć łyżkę kremu chrzanowego, wbić ucho, zdobić świeżymi rzodkiewkami.

Autor przepisu: RENIZ
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: RENIZ

Polecamy Ci również

Zobacz także