Kotleciki mielone z niespodzianką

Składniki:
500 g mielonego mięsa drobiowego,
- 1 mały słoik suszonych pomidorów,
- 1 jajko,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
- sól,
- 200 g mieszanki sałat,
- 4 łyżki słonecznika,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przyrządzania:
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim, dodać ok 7 łyżek bułki tartej doprawić solą. Z mięsa formować kulki spłaszczyć w rękach, na środku położyć suszonego pomidora (jeśli są duże można przekroić pomidorka na pół) i oblepić go mięsem. Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Na półmisku ułożyć sałatę, dodać resztę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów, posypać słonecznikiem i skropić zalewą z pomidorków. Sałatkę delikatnie przemieszać. Do tego podać serduszkowe frytki, wystarczy ziemniaki pokroić w plastry i wyciąć z nich foremką serduszka i usmażyć jak frytki.
Przepis został nadesłany przez Panią Monikę Piekarską do konkursu "Potrawy walentynkowe"

co na obiad, drugie danie obiadowe, kotlety mielone, kotleciki mielone, kotleciki mielone inaczej, kotleciki mieone przepis
Autor: Monika Piekarska
Zobacz także