Kotlet schabowy

Kotlet schabowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 plastry schabu bez kości, sól, pieprz, ewentualnie musztarda; Panierka: 4 łyżki mąki, 2 jajka, bułka tarta; Tłuszcz do smażenia
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie obiadowe, danie mięsne, schab
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 240

kotlet schabowyWykonanie:

Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, posyp solą i pieprzem, lub posmaruj cienko musztardą. Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu.

Podanie:

Kotlety schabowe to klasyczne danie w polskiej kuchni. Często gości na naszych stołach w czasie niedzielnych obiadów. Jest niebywale proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Podajemy je zazwyczaj z ziemniakami z wody oraz bukietem surówek.

Uwaga
Musztarda sprawia, że mięso kruszeje i nabiera trochę innego aromatu, jednak zabieg ten korzystnie wpływa na smak mięsa.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: phototram, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także