Kotlet schabowy

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 plastry schabu bez kości, sól, pieprz, ewentualnie musztarda; Panierka: 4 łyżki mąki, 2 jajka, bułka tarta; Tłuszcz do smażenia |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie obiadowe, danie mięsne, schab |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, posyp solą i pieprzem, lub posmaruj cienko musztardą. Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu.
Podanie:
Kotlety schabowe to klasyczne danie w polskiej kuchni. Często gości na naszych stołach w czasie niedzielnych obiadów. Jest niebywale proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Podajemy je zazwyczaj z ziemniakami z wody oraz bukietem surówek.
Zobacz także przepis: De volaille z suszonymi pomidorami
Uwaga
Musztarda sprawia, że mięso kruszeje i nabiera trochę innego aromatu, jednak zabieg ten korzystnie wpływa na smak mięsa.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Grzegorz Jakubowski
Zobacz także