Kotlety sojowe

Kotlety sojowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 10 dkg suszu sojowego w formie kotletów, 2 litry bulionu warzywnego, 2 jajka, mąka, tata bułka, tłuszcz do smażenia
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 320

kotlet sojowyWykonanie:

Susz sojowy ugotuj w bulionie warzywnym, gotuj około 5 minut po wypłynięciu, następnie odsącz kotleciki na sitku. Przestudzone kotlety panieruj w mące, jajku i bułce tartej i smaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

Podanie:

Kotlety sojowe często są substytutem mięsnych kotletów schabowych. Smakują podobnie do smażonych boczniaków i można je podawać w takiej samej formie jak grzyby czy mięso. Pasuje do nich sos pieczarkowy czy pomidorowy.

Uwaga
Kotlety sojowe mimo swojej sporej kaloryczności zaliczane są do dań dietetycznych. Związane jest to z dużą zawartością białka roślinnego, które samo w sobie jest bardzo wartościową substancją dla naszego organizmu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: megapedia.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także