Kotlety z jajek
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 7 jajek, 30 dkg pieczarek, cebula, 100 gram bułki tartej, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, tłuszcz do smażenia |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10 kotlecików |
Kategoria | danie główne, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 380 |
Wykonanie:
5 jajek ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i posiekaj na niewielkie kawałki. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w kawałeczki. Cebulę pokrój, przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj pieczarki.Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, smaż przez około 8-10 minut, aż wyparuje sok. Do miski wrzuć posiekane jajka, posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, dwie łyżki majonezu i wbij dwa jajka. Wymieszaj wszystko dokładnie. Formuj płaskie kotleciki, obtocz w tartej bułce i smaż do zrumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu.
Podanie:
Kotlety z jajek mogą stanowić alternatywę dla dań mięsnych, ale z powodzeniem zastąpią także klasyczne obiady. Można je podawać z pieczonymi ziemniakami lub z dowolnym pieczywem. Dla urozmaicenia smaku warto dodać do farszu trochę startego żółtego sera czy odrobinę posiekanej czerwonej papryki. Kotleciki zyskają wtedy trochę innego smaku.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: grumko.blox.pl
Zobacz także