Kotlety z jajek

Kotlety z jajek
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 7 jajek, 30 dkg pieczarek, cebula, 100 gram bułki tartej, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, tłuszcz do smażenia
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 10 kotlecików
Kategoria danie główne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 380

Wykonanie:

5 jajek ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i posiekaj na niewielkie kawałki. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w kawałeczki. Cebulę pokrój, przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj pieczarki.kotlety z jajekDopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, smaż przez około 8-10 minut, aż wyparuje sok. Do miski wrzuć posiekane jajka, posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, dwie łyżki majonezu i wbij dwa jajka. Wymieszaj wszystko dokładnie. Formuj płaskie kotleciki, obtocz w tartej bułce i smaż do zrumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu.

Podanie:

Kotlety z jajek mogą stanowić alternatywę dla dań mięsnych, ale z powodzeniem zastąpią także klasyczne obiady. Można je podawać z pieczonymi ziemniakami lub z dowolnym pieczywem. Dla urozmaicenia smaku warto dodać do farszu trochę startego żółtego sera czy odrobinę posiekanej czerwonej papryki. Kotleciki zyskają wtedy trochę innego smaku.

Oceń artykuł
4,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: grumko.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także