Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 80 dkg ziemniaków, 2 jajka, cebula, 50 ml śmietanki, 15 dkg mąki, zielenina: natka pietruszki lub koperek, sól, tarta bułka do obtoczenia, tłuszcz do smażenia
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, danie wegetariańskie, danie dietetyczne
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 160

kotlety ziemniaczaneWykonanie:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, dokładnie wystudź i przeciśnij przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, sól, śmietankę i posiekaną zieleninę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę i dodaj do masy ziemniaczanej, ponownie wymieszaj. Teraz dodawaj porcjami mąkę i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być na tyle ścisłe by móc formować z niego kotlety, jednak nie może być zbyt gęste. Ciasto nabieraj łyżką i w dłoni formuj płaskie kotlety, jak hamburgery, obtocz w bułce tartej i smaż na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu.

Podanie:

Sposób podania kotletów ziemniaczanych może być dowolny. Doskonale smakują w wersji samodzielnej z rozmaitymi zimnymi dipami. Mogą być alternatywą dla klasycznych ziemniaków i być podane do pieczonych mięs czy też do ciepłych sosów czy gęstych dań jednogarnkowych.

Uwaga
Do kotletów ziemniaczanych doskonale nadają się „wczorajsze” ziemniaki, dlatego czasem warto ugotować ich za dużo, by wykorzystać do tego szybkiego, prostego, ale przede wszystkim pysznego dania.

Oceń artykuł
3,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: grumko.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także