Krem budyniowy

Krem budyniowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 3 lub 4 żółtka, w zależności od wielkości jaj, pół szklanki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,7 litra mleka, 25 dkg dobrego masła
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 60 dkg kremu
Kategoria krem, deser, baza do ciast
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 175

krem budyniowyWykonanie:

Mleko wlej do garnka, odlej z niego około 150 ml płynu, resztę zagotuj.
W miseczce rozmieszaj cukier z mąkami i pozostałym mlekiem, dodaj żółtka, wymieszaj wszystko na jednolitą masę bez grudek. Masę wlej do gotującego się mleka i ciągle mieszając doprowadź do odpowiedniej gęstości. Lekko wystudzony krem zmiksuj z porcjami masła.

Podanie:

Krem budyniowy, który nie jest zrobiony z gotowego proszku budyniowego, smakuje bez porównania lepiej niż nawet najlepszy kupny budyń. Dlatego warto spróbować. Taki krem jest idealny do wszelkich deserów, dzięki niemu nadziejemy eklery czy babeczki, przełożymy tort lub biszkopt, albo zrobimy pyszną tartę.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: nosheteria.com

Polecamy Ci również

Zobacz także