Krem budyniowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 3 lub 4 żółtka, w zależności od wielkości jaj, pół szklanki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,7 litra mleka, 25 dkg dobrego masła |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 60 dkg kremu |
Kategoria | krem, deser, baza do ciast |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 175 |
Wykonanie:
Mleko wlej do garnka, odlej z niego około 150 ml płynu, resztę zagotuj.
W miseczce rozmieszaj cukier z mąkami i pozostałym mlekiem, dodaj żółtka, wymieszaj wszystko na jednolitą masę bez grudek. Masę wlej do gotującego się mleka i ciągle mieszając doprowadź do odpowiedniej gęstości. Lekko wystudzony krem zmiksuj z porcjami masła.
Podanie:
Krem budyniowy, który nie jest zrobiony z gotowego proszku budyniowego, smakuje bez porównania lepiej niż nawet najlepszy kupny budyń. Dlatego warto spróbować. Taki krem jest idealny do wszelkich deserów, dzięki niemu nadziejemy eklery czy babeczki, przełożymy tort lub biszkopt, albo zrobimy pyszną tartę.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: nosheteria.com
Zobacz także