Krem szparagowy ze smażonymi grzybami

Krem szparagowy ze smażonymi grzybami

Składniki:

  • krem szparagowy ze smażonymi grzybami 1l rosołu z kury,
  • 250g szparagów białych,
  • 100g cebuli,
  • 100g pora
  • rucola Fit & Easy
  • 100ml oliwy z oliwek,
  • 60g płatków migdałów,
  • 200g grzybów borowików lub podgrzybków,
  • 40g masła,
  • 60ml olej,
  • liść laurowy Kamis,
  • pieprz biały Kamis,
  • sól morska Kamis,
  • 200g ciasta francuskiego,
  • kminek Kamis,
  • 100ml śmietany 30%,
  • 1 jajko,
  • papier do gotowania i pieczenia Saga.

Sposób przyrządzania:

Szparagi obieramy i odcinamy główki na wysokości 4-5 cm. Pozostałą część tniemy na kawałki około 1 cm. Pozostałe warzywa obieramy i tniemy w kostkę. Rozdrobnione warzywa smażymy w rondlu na oleju z dodatkiem masła około 5 minut. Następnie zalewamy warzywa rosołem dodajemy przyprawy i gotujemy 20 minut. Dodajemy śmietanę i przecieramy do uzyskania kremu.
Grzyby tniemy w drobna kostkę i smażymy około 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą.
Rucolę miksujemy z prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw.
Ciasto francuskie wałkujemy pomiędzy płatami papieru Saga następnie tniemy na paski o szerokości 2 cm. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy kminkiem i pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku około 10 minut.
Krem podajemy w głębokim talerzu na środku układamy grzyby, a wierzch polewamy pesto. Podajemy z pieczonymi paluchami.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także