Krem z brokułów

Krem z brokułów
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg brokułów świeżych lub mrożonych, 2 niewielkie marchewki, 2 małe ziemniaki, 1200 mililitrów bulionu warzywnego, cebula, 50 gram masła, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, Słodka śmietanka, grzanki, ser do oprószenia
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, zupa, danie obiadowe, kolacja, danie wegetariańskie, danie dietetyczne
Metoda gotowania smażenie, gotowanie
Ilość kalorii 270

Wykonanie:

Masło zeszklij w rondlu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, podsmaż na niewielkim ogniu. Brokuły podziel na różyczki, natomiast łodygi pokrój w talarki lub kostkę.

krem z brokułów

Łodygi wrzuć do rondla, przemieszaj
i przesmaż przez chwilę. Dodaj różyczki brokułów i dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na jednolity krem. Kleksa ze śmietany, odrobinę grzanek i opcjonalnie ser dodawaj już na talerzach.

Podanie:

Krem z brokułów może posłużyć także jako aromatyczny sos do mięsa drobiowego, polędwicy wieprzowej czy wszelkich makaronów. Aby wykorzystać go w takiej postaci trzeba zmniejszyć znacznie ilość bulionu i ewentualnie zaciągnąć powstały płyn mąką czy śmietanką.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: rockrecipe.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także