Krem z brokułów
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg brokułów świeżych lub mrożonych, 2 niewielkie marchewki, 2 małe ziemniaki, 1200 mililitrów bulionu warzywnego, cebula, 50 gram masła, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, Słodka śmietanka, grzanki, ser do oprószenia |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, zupa, danie obiadowe, kolacja, danie wegetariańskie, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | smażenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 270 |
Wykonanie:
Masło zeszklij w rondlu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, podsmaż na niewielkim ogniu. Brokuły podziel na różyczki, natomiast łodygi pokrój w talarki lub kostkę.
Łodygi wrzuć do rondla, przemieszaj
i przesmaż przez chwilę. Dodaj różyczki brokułów i dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na jednolity krem. Kleksa ze śmietany, odrobinę grzanek i opcjonalnie ser dodawaj już na talerzach.
Podanie:
Krem z brokułów może posłużyć także jako aromatyczny sos do mięsa drobiowego, polędwicy wieprzowej czy wszelkich makaronów. Aby wykorzystać go w takiej postaci trzeba zmniejszyć znacznie ilość bulionu i ewentualnie zaciągnąć powstały płyn mąką czy śmietanką.

przepis na zupę, krem z brokułów, krem z brokułów przepis, zupa krem z brokułów, zupa krem z brokułów przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: rockrecipe.wordpress.com
Zobacz także