Krokiety
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 75 dkg kapusty kiszonej, 50 dkg pieczarek, 2 cebule, 4 jajka, 2 szklanki mleka, szklanka wody, 2 szklanki mąki, bułka tarta, olej do smażenia, Przyprawy: sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 15 krokietów |
Kategoria | danie główne, kolacja, danie wegetariańskie, obiad |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Kapustę drobno posiekaj, jeśli jest mocno kwaśna to przepłucz wodą, wrzuć do dużego garnka, wlej trochę wody i duś. Pieczarki i cebulę drobno posiekaj, cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej pieczarki i przesmaż przez chwilę. Dodaj wszystko do garnka z kapustą, dopraw solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Zrób ciasto na naleśniki: 2 jajka wymieszaj dokładnie z mlekiem i wodą, dodaj odrobinę soli i stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszaj tak długo, aż ciasto nie będzie miało grudek, dodaj do ciasta dwie pełne łyżki oleju. Smaż naleśniki na suchej patelni, tak by były blade, muszą być elastyczne by swobodnie zawijać krokiety. Przestudzony farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w rulon, panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie smaż na rumiany kolor.
Podanie:
Krokiety, mimo że czasochłonne, są doskonałym rozwiązaniem na obiad czy kolację. Takie krokiety możemy zamrozić i w miarę potrzeby mamy szybki obiad. Krokiety możemy podać z różnymi dipami na kolację lub z ziemniakami i surówką na obiad. Farsz również może być różny, wszystko zależy od naszej fantazji i tego co mamy w lodówce. Na pewno warto jest eksperymentować.

co na obiad, krokiety, krokiety z kapusta i pieczarkami, krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z pieczarkami
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Wikipedia
Zobacz także