Krokiety

Krokiety
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 75 dkg kapusty kiszonej, 50 dkg pieczarek, 2 cebule, 4 jajka, 2 szklanki mleka, szklanka wody, 2 szklanki mąki, bułka tarta, olej do smażenia, Przyprawy: sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 15 krokietów
Kategoria danie główne, kolacja, danie wegetariańskie, obiad
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 240

krokietyWykonanie:

Kapustę drobno posiekaj, jeśli jest mocno kwaśna to przepłucz wodą, wrzuć do dużego garnka, wlej trochę wody i duś. Pieczarki i cebulę drobno posiekaj, cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej pieczarki i przesmaż przez chwilę. Dodaj wszystko do garnka z kapustą, dopraw solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Zrób ciasto na naleśniki: 2 jajka wymieszaj dokładnie z mlekiem i wodą, dodaj odrobinę soli i stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszaj tak długo, aż ciasto nie będzie miało grudek, dodaj do ciasta dwie pełne łyżki oleju. Smaż naleśniki na suchej patelni, tak by były blade, muszą być elastyczne by swobodnie zawijać krokiety. Przestudzony farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w rulon, panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie smaż na rumiany kolor.

Podanie:

Krokiety, mimo że czasochłonne, są doskonałym rozwiązaniem na obiad czy kolację. Takie krokiety możemy zamrozić i w miarę potrzeby mamy szybki obiad. Krokiety możemy podać z różnymi dipami na kolację lub z ziemniakami i surówką na obiad. Farsz również może być różny, wszystko zależy od naszej fantazji i tego co mamy w lodówce. Na pewno warto jest eksperymentować.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także