Krokiety z mięsem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 2 szklanki mleka, szklanka wody, dwie szklanki mąki, sól, 2 łyżki oleju Farsz: pół kilograma mięsa mielonego, cebula, czosnek, marchewka, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, 2 łyżki tartej bułki, jajko Panierka: 2 jajka, szklanka mąki, szklanka tartej bułki |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 15 krokietów |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 280 |
Wykonanie:
Farsz: Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj mięso mielone, przesmaż przez chwilę, następnie dodaj startą na tarce marchewkę i duś przez około 10 minut. Dodaj zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Gdy mięso przestygnie wbij w nie jedno jajko i wsyp dwie łyżki tartej bułki i dokładnie wszystko wymieszaj.
Naleśniki: jajka wymieszaj dokładnie w mleku
i wodzie, dodaj sól i pomału przesiewaj mąkę cały czas mieszaj by ciasto nie miało grudek. Na koniec dodaj dwie łyżki oleju, dokładnie wymieszaj i smaż naleśniki na suchej patelni. Naleśniki na krokiety muszą być blade i niezbyt spieczone, jeśli zbytnio je spieczemy będziemy mieli problem z zawijaniem krokietów.
Krokiety: na każdego naleśnika nałóż farsz, równomiernie go rozsmaruj i złóż lub zawiń w zwarte pakunki. Panieruj krokiety w mące, jajku i tartej bułce, następnie smaż z każdej strony przez kilka minut, aż uzyskają złoty kolor.
Podanie:
Krokiety z mięsem można tylko delikatnie obsmażyć, a następnie włożyć je do piekarnika by tam doszły. Zaoszczędzi nam to czas, szczególnie jeśli przygotowujemy większą imprezę. Dzięki temu krokiety będą chrupiące, nie nasiąkną tak bardzo tłuszczem i cały czas będą ciepłe.
Krokiety wybornie smakują z sosem pomidorowym lub koperkowym.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: simplotfoodservice.com.au
Zobacz także