Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 i ½ szklanki mleka, 1 i ½ szklanki wody (może być gazowana), ćwierć łyżeczki soli, 2 łyżki oleju Farsz: 60 dkg pieczarek, 2 cebule, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka czerwona, olej do smażenia Panierka: 2 jajka, ¾ szklanki mąki, szklanka tartej bułki
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 15 krokietów
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, danie wegetariańskie
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 220

krokiety z pieczarkamiWykonanie:

Pieczarki oczyść i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj pieczarki, posól. Smaż przez kilka minut, następnie przykryj, aby zmiękły. Po około 8-10 minutach odkryj pieczarki. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę i natkę pietruszki, odparuj dokładnie na niewielkim ogniu.
Z podanych składników zrób klasyczne ciasto naleśnikowe. Po prostu wymieszaj wszystko na jednolity płyn. Usmaż naleśniki, pamiętając by nie były zbyt spieczone. Na naleśniki nałóż porcję farszu pieczarkowego, zwiń w kształtnego krokieta i panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także