Królewiec

Królewiec
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Placek miodowy: 15 dkg masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, pełna łyżeczka sody oczyszczonej, ¾ szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 4 łyżki miodu; Biszkopt: 4 duże jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia; Krem budyniowy: 600 ml mleka, 25 dkg masła, 4 łyżki cukru, łyżeczka cukru wanilinowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej; Polewa czekoladowa: 10 dkg masła lub margaryny, 12 do 15 dkg cukru pudru, 70 gram kakao, 2 łyżki śmietanki kremówki
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 25 x 34 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie, gotowanie
Ilość kalorii 530

królewiecWykonanie:

Ciasto miodowe - wszystkie składniki zagnieć na zwarte ciasto. Jeśli miód nie jest zbyt płynny – podgrzej go i w płynnej postaci dodaj do ciasta. Ciasto podziel na dwie części i upiecz dwa jednakowe cienkie placki. Piecz przez około 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt - jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubijaj na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie wmieszaj pojedynczo żółtka, każde kolejne dodawaj dopiero gdy wcześniejsze będzie dokładnie wymieszane. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj wszystko dokładnie lecz delikatnie. Masę wylej na formę o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Piecz przez około 25 do 30 minut w 180 stopniach.
Krem budyniowy - z mleka odlej 100 ml, resztę podgrzej z masłem i cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj dokładnie mąki i dodaj do gotującego się mleka. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj przez około 2 minuty.
W formie od pieczenia ułóż jeden blat ciasta miodowego, następnie wylej na nie połowę gorącego kremu budyniowego i przykryj biszkoptem. Na biszkopt wylej resztę kremu i przykryj drugim plackiem miodowym.
Przygotuj polewę czekoladową - wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w kąpieli wodnej i wylej na ciasto.

Uwaga

  • Przygotowanie ciasta należy rozplanować pod względem logistycznym, gdyż bardzo ważne jest to aby używać gorącego kremu budyniowego. W innym przypadku ciasto nie uzyska optymalnej miękkości.
  • Gotowe ciasto należy schłodzić przez kilka godzin.
  • Ciasto warto udekorować połówkami orzechów włoskich, ważne by kłaść je na jeszcze ciepłą polewę czekoladową, dzięki czemu „przykleją się” do niej.
Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mojeciasto.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także