Królik w śmietanie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | tuszka lub dwie królika hodowlanego, 2 cytryny, 3 łyżki mąki, 4 łyżki masła, sól, pieprz, 2 cebule, 0,5 litra bulionu warzywnego, 250 ml słodkiej śmietany, 150 ml wody, 2 łyżeczki cukru |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6-8 porcji |
Kategoria | danie wykwintne, danie świąteczne |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 190 |
Wykonanie:
Tuszki królika podziel na porcje mięsa, każdą natrzyj solą i pieprzem i obłóż pokrojonymi w plastry cytrynami, przykryj szczelnie naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed przystąpieniem do smażenia, zdejmij z królika cytrynę, porcję mięsa otocz dokładnie w mące i usmaż na złoto z każdej strony na maśle. Bardzo ważne jest by mięsa nie przypalić, ale by dobrze zamknęły się wszelkie włókna. Cebule obierz, pokrój w cienkie piórka i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj pełną łyżkę mąki i zrób klasyczną zasmażkę. Dodaj ją do opieczonego królika, wymieszaj razem i smaż jeszcze przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Dodaj bulion i wodę, ułóż mięso tak by było przykryte płynem. Duś mięso przez około 50 minut, co kilka minut przekręcaj mięso i w razie potrzeby uzupełniaj płyn. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i dobre, przygotuj śmietanę, zahartuj ją około 50 ml sosu z brytfanny i wlej do całość do niej. Pilnuj by nie powstały kluski. Dopraw sos solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Podanie:
Tak przygotowany królik wymaga sporej uwagi osoby gotującej i jej rozwiniętą intuicję kulinarną. Danie łatwo popsuć, albo nie wydobyć z niego całej głębi. Jednak warto spróbować.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: barwysmaku.blogspot.com
Zobacz także