Kruche babeczki z jagodami

0
kruche babeczki z jagodami

Składniki:

Na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 2 białka,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • szklanka jagód.

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 20 minut. Potem wylepić babeczki, a 1/3 ciasta zostawić do utarcia na wierzch. Babeczki podpiec około 5 min. Białka ubić z cukrem, dodać olej i budyń. Wypełnić podpieczone babeczki, włożyć umyte i osuszone jagody. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta, posypać cukrem. Piec jeszcze przez ok. 10-15 min, do czasu aż się zrumienią.

kruche babeczki z jagodami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Modelewska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewelina Modelewska

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także