Kruche babeczki z jagodami

Składniki:
Na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 2 białka,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego,
- szklanka jagód.
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 20 minut. Potem wylepić babeczki, a 1/3 ciasta zostawić do utarcia na wierzch. Babeczki podpiec około 5 min. Białka ubić z cukrem, dodać olej i budyń. Wypełnić podpieczone babeczki, włożyć umyte i osuszone jagody. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta, posypać cukrem. Piec jeszcze przez ok. 10-15 min, do czasu aż się zrumienią.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Modelewska

Autor: Ewelina Modelewska
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także