Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 250 gram masła, 3 szklanki mąki pszennej, 4 duże kurze żółtka, pół szklanki cukru pudru, opcjonalnie cukier wanilinowy, dwie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 60dkg
Kategoria deser, przekąska
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 380

kruche ciasteczkaWykonanie:

Zimne masło posiekaj na niewielkie kawałki, przesiej na nie mąkę i zagnieć wszystko do momentu względnego połączenia masła z mąką. Dodaj żółtka i cukier i zagniataj na jednolitą masę.  Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodaj śmietanę i zagnieć ponownie. Takie wyrobione ciasto podziel na dwie lub więcej części i włóż do zamrażalnika lub lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje i kroi. Rozwałkowane na dowolną grubość wycinaj foremkami do ciastek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 10-12 minut.

Podanie:

Kruche ciastka to jedna z szybszych i prostszych form ciastek do samodzielnego przygotowania. W ramach urozmaicenia można je obsypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową bądź lukrem owocowym. Jednak można także zrobić te ciastka w wersji ciemnej czyli do ciasta dodając łyżeczkę kakao. Popularne są również kruche ciastka z marmoladą, gdzie na wykrojone surowe ciasto nakładamy kleksa z dowolnej marmolady i tak pieczemy.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: blogs.ajc.com

Polecamy Ci również

Zobacz także