Kruche ciasto

Kruche ciasto
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 250 gram masła lub dobrej margaryny, 3 szklanki mąki, ¾ szklanki drobnego cukru kryształu, 5 dużych kurzych żółtek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, dowolne owoce sezonowe
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 30x40 cm
Kategoria deser
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 420

kruche ciastoWykonanie:

Schłodzone masło lub margarynę posiekaj na stolnicy. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Dodaj cukier i żółtka zagnieć, dodaj śmietanę i wyrób na jednolitą masę. Większą część ciasta wyłóż na natłuszczoną formę do pieczenia, na to dowolne owoce sezonowe i pokruszoną resztę ciasta. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 45-60 minut.

Uwaga
Czas pieczenia uzależniony jest od owoców jakie zostaną użyte do ciasta, im są one bardziej wodniste tym dłużej musimy piec ciasto.
Klasyczny przepis na kruche ciasto daje pole do popisu do tworzenia rozmaitych ciast. Ciasto możemy podzielić na dwie części, jedną wyrobić dodatkowo z kakao, białka pozostałe z jajek ubić na sztywną pianę i powstaje nam już pospolity pleśniak. Aby go wykonać wystarczy ułożyć w formie ciasto białe, następnie ciemne, na to owoce, a na nie bezę.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikimedia

Polecamy Ci również

Zobacz także