Kuchenka gazowa czy elektryczna? – koszt zakupu i eksploatacji

0
Kuchenka
Wybór sprzętu AGD nie jest łatwy, na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli.

Wybór poważniejszych sprzętów gospodarstwa domowego zawsze sprawia sporo trudności. Zwłaszcza, że producenci tych wyrobów nie przestają zaskakiwać nas ciągłym wprowadzaniem innowacji. Nie dajmy się jednak zwariować. Większe AGD (w tym kuchenka do gotowania) to przecież urządzenia nabywane na lata. Poniżej porównujemy funkcje oraz koszty zakupu i eksploatacji kuchenek gazowych i elektrycznych.

Kuchenki gazowe są przez większość z nas znane lepiej i dłużej niż ich odpowiedniczki zasilane energią elektryczną. W swoim czasie zastąpiły one bowiem mocno już przestarzałe jak na dzień dzisiejszy – kuchnie węglowe. Wówczas urządzenia do gotowania zasilane gazem (pierwotnie wyłącznie ziemnym) były synonimem luksusu, a ich posiadanie łączyło się z ogromną wygodą w przyrządzaniu domowych posiłków. Aktualnie są stopniowo wypierane przez estetyczniejsze w wyglądzie zewnętrznym - elektryczne płyty ceramiczne lub pracujące dużo wydajniej - płyty indukcyjne.

Dowiedz się: Dlaczego sprzęty AGD i RTV psują się coraz szybciej

Kuchenki gazowe – praktyczne, tanie i nie tylko…

Tradycyjną kuchenkę gazową można aktualnie kupić już za około 500 zł. Nowocześniejsza i lepsza kuchenka, której płyta do gotowania zasilana jest gazem, a piekarnik energią elektryczną kosztuje nieco więcej, ale jej cena nie przekraczana na ogół 1000 zł. Wówczas mówimy o kuchni gazowo – elektrycznej. Gotowanie na gazie (pomimo znacznego wzrostu jego cen) wciąż jest bezdyskusyjnie najtańszym sposobem na przyrządzanie posiłków w naszych domach. W dostępnych aktualnie kuchenkach gazowych standardem jest już dołączanie wymiennych dysz, które umożliwiają zasilanie gazem propan–butan z 11-kg butli. Nie jest już zatem żadnym problemem brak przyłączenia domu do sieci gazowej (ziemnej). Nieestetyczną butlę chowamy do kuchennej szafki (np. pod zlewozmywakiem), dokupujemy reduktor oraz odpowiedniej długości giętki wąż i instalacja pieca do gotowania jest właściwie zakończona. Tylko w przypadku stałych i sztywnych łączy gazowych powinien przeprowadzić ją uprawniony fachowiec.

Gotowanie na propan-butan

W domach i mieszkaniach, do których nie dociera gaz ziemny coraz powszechniej wykorzystuje się do gotowania butle z propan – butanem. Za samą butlę płacimy jedynie jednorazowo (około 150 zł). Następnie tylko ją napełniamy. Pod warunkiem zakupu porządnego gazu (za około 40–50 zł/11 kg) z butli, która służy wyłącznie do gotowania można spokojnie korzystać przez 1,5–2 miesiące (nawet przy regularnym przyrządzaniu posiłków i dość dużej rodzinie). Zatem taniej chyba już być nie może.

Zobacz: Przyjazna kuchnia

 Pieczenie na prąd

Oddzielną kwestią jest w tym przypadku piekarnik. Zdecydowanie lepsze i szybsze efekty pieczenia uzyskuje się bowiem przy wykorzystaniu prądu. Ten z kolei jak wiadomo kosztuje słono. Jednak warto uwzględnić, że z piekarnika korzystamy jedynie w określonych sytuacjach i w wyznaczonym czasie. Jeśli nasza kuchenka gazowo – elektryczna nie posiada funkcji samoczynnego wyłączania przed zakończeniem planowanego czasu pieczenia – wyłączajmy piekarnik ręcznie. W nowych ofertach producentów sprzętu AGD funkcja ta jest już właściwie standardem. Podobnie z resztą jak podział przestrzeni piekarnika na oddzielnie zasilane komory, co także wpływa na znaczne oszczędności w zużyciu energii elektrycznej.

… i ciekawostka

Część wieloletnich użytkowników kuchenek gazowych za żadne skarby nie daje się przekonać do innych, nowszych i bardziej wydajnych źródeł zasilania. W pewnych kręgach uważa się bowiem, że jedzenie przyrządzone na tym właśnie paliwie smakuje najlepiej. Owo przekonanie można byłoby wprawdzie porównać do nieco archaicznych już poglądów wygłaszanych w swoim czasie na temat wpływu drewna i węgla na smak gotowanych potraw. Czy w istocie rodzaj paliwa stosowanego do zasilania kuchenki przyczynia się do ostatecznego smaku tego, co na niej ugotujemy? Naukowo tego nie dowiedziono. Warto jednak uwzględnić fakt, że większość poważnych i szanujących się restauracji wciąż pracuje na gazie

Kuchenki elektryczne – estetyczne i energooszczędne

Pośród kuchenek zasilanych energią elektryczną znajdziemy:

  • Nieco już przestarzałe urządzenia z wystającymi ponad powierzchnię płyty – żeliwnymi elementami grzewczymi;
  • Estetyczne kuchenki z płytą ceramiczną;
  • Bardzo energooszczędne i wydajne płyty indukcyjne.

Płyty elektryczne z elementami grzewczymi z żeliwa

Wciąż kosztują stosunkowo dużo (wolnostojące kuchenki z piekarnikiem można kupić za około 1000 zł), choć nie zachwycają swoim wyglądem, nie są łatwe w utrzymaniu w czystości oraz charakteryzuje je najniższa (po uwzględnieniu wszystkich płyt elektrycznych) sprawność.

Kuchenki elektryczne z płytą ceramiczną

Są zdecydowanie bardziej polecanymi i niewiele droższymi od omówionych powyżej. Urządzenia te mają jednolitą, gładką powierzchnię, pod którą ukryto spirale elektryczne lub lampy halogenowe, czyli elementy odpowiedzialne za nagrzewanie płyty. Wyglądają estetycznie i dobrze komponują się w nowoczesnych, minimalistycznych wnętrzach kuchennych. Płytę łatwo wyczyścić i jest ona dużo  sprawniejsza oraz wydajniejsza. Nowoczesne kuchnie ceramiczne posiadają też szereg czujników, różnorodne zabezpieczenia (np. przed dziećmi) oraz dotykowe przyciski pozwalające kontrolować i regulować proces ich wykorzystywania. Kontrola nad nagrzewaniem się płyty oraz dokładne przyleganie do niej naczyń sprawiają, że kuchenki te pracują w sposób energooszczędny. Oznacza to zmniejszenie zużycia prądu i częściowe obniżenie kosztów eksploatacji.

Innowacyjne płyty indukcyjne

Najnowocześniejsze urządzenia do gotowania to płyty indukcyjne. Pracują na prąd, ale ponadto wykorzystuje się w ich przypadku zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Pozwala to na takie przetwarzanie energii elektrycznej, że ciepło wytwarzane jest na dnie naczynia. Dzięki temu płyta jest tania w eksploatacji i gotuje się na niej bardzo szybko. Choć swoim wyglądem zewnętrznym bardzo przypomina tradycyjną płytę ceramiczną, to w rzeczywistości bardzo się od niej różni. Charakteryzuje się 90% sprawnością, pełnym bezpieczeństwem w obsłudze (nie nagrzewa się tak, jak płyta ceramiczna), a przyrządzanie posiłków przebiega prawie tak szybko, jak na gazie. Jednak aby móc w pełni wykorzystywać zalety płyty indukcyjnej trzeba dysponować specjalnymi garnkami (z metali ferromagnetycznych, czyli przyciągających magnes). To generuje dodatkowe koszty (kilkaset złotych). Niestety i same płyty indukcyjne wciąż nie należą do produktów tanich, choć ich ceny są bardzo zróżnicowane. Najtańsze nabędziemy w granicach 1500 zł, ale są i takie, które kosztują kilka –kilkanaście tysięcy złotych.

To Cię zainteresuje: Sprzęt kuchenny w stylu retro

Jaką kuchenkę wybrać?

Niestety nie odpowiemy jednoznacznie na to pytanie. Wszystko zależy bowiem od możliwości finansowych, indywidualnych preferencji oraz wielkości i sposobu urządzenia kuchni. Wiadomo, że stare  kuchenki gazowe z lat sześćdziesiątych minionego stulecia muszą  wreszcie odejść do lamusa. Jednak póki co wciąż można dostać je w sklepach, choć prym wiodą oczywiście nowoczesne płyty grzewcze (najczęściej do zabudowy). Po zamontowaniu wyglądają bardzo efektownie i nie są drogie w eksploatacji, ale w sytuacji, kiedy w domu zabraknie prądu, co przecież zdarza się z przyczyn zupełnie niezależnych od nas – obiadu nie będzie na czas.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Wojciech Lechowski

Polecamy Ci również

Zobacz także