Kuchnia dobrze zaaranżowana

Kuchnia dobrze zaaranżowana

Wiosenne, coraz cieplejsze dni i dłuższe wieczory są dobrą okazją, żeby zaprosić do siebie znajomych. Nieistotne czy będziemy w domu, na tarasie, patio czy w ogródku i tak najważniejszym miejscem będzie... kuchnia. Zasada jest prosta – dobrze zaaranżowana kuchnia to udane spotkanie.

kuchnia dobrze zaaranżowana

Blat to podstawa

Czym chata bogata. Zapraszając gości każda pani domu chce stanąć na wysokości zadania. Im więcej będzie mieć miejsca na przygotowanie dań, tym lepiej. Jeżeli dysponujemy większą przestrzenią, warto podczas remontowania kuchni pozwolić sobie na większy blat. Świetnym rozwiązaniem, kiedy tego miejsca nie mamy za dużo, są blaty wysuwane z mebli, które wbrew pozorom są dość stabilne. Istnieje też możliwość zamontowania dodatkowego blatu przy ścianie, który można opuścić w razie potrzeby, a nie będzie przeszkadzał na co dzień.

Blat laminowany czy drewniany?

Nie tylko rozmiar, ale i materiał, z jakiego zrobiony jest blat, ma znaczenie podczas przygotowywania dań dla gości. Jeżeli zdecydujemy się na najczęściej oferowany przez producentów mebli blat laminowany, nie będziemy musieli przejmować się rozlanym olejem czy sokiem z warzyw. Oprócz tego, że materiał ten cechuje się wysoką odpornością na tłuszcz, przebarwienia i temperaturę, jest też łatwy w czyszczeniu. Kolejnymi zaletami płyty wiórowej pokrytej laminatem, jest jej niska cena, a przy tym szeroka paleta wyboru koloru imitującego kamień czy drewno.

Podczas montażu blatów laminowanych należy zwrócić szczególną uwagę na uszczelnienie łączeń między nimi. Zagwarantuje to ochronę blatu przed jego pęcznieniem, gdyby przypadkiem dostała się do niego woda. Przy użytkowaniu tego materiału musimy jedynie pamiętać o tym, że mimo dużej odporności bardzo wysoka temperatura naczyń zdjętych bezpośrednio z ognia może spowodować zniekształcenia na wierzchniej części blatu i nie będzie on już tak atrakcyjnie wyglądał.

Podobnie powinniśmy postępować z trochę droższym blatem drewnianym. Jest to materiał wysokiej jakości, dodatkowo odporny na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Natomiast pokryty lakierem akrylowym staje się odporny na wodę. 

Wyspa w kuchni

Kiedy kilka osób przyrządza potrawy, niezastąpiona pod względem funkcjonalności okazuje się wyspa kuchenna. Zanim jednak podejmiemy decyzję o takiej aranżacji, musimy upewnić się, czy wokół wyspy będzie wystarczająco dużo miejsca. Wyspa kuchenna, aby była w pełni wygodna potrzebuje około 1 metra wolnej przestrzeni wokół siebie. Powinna być też tak ustawiona, aby nie zakłócała poruszania się po kuchni. Gotowanie przy wyspie nie zakłóci też prowadzenia rozmów z naszymi pomocnikami, z którymi będziemy mieć, jakże ważny stały, bezpośredni kontakt.

"Co wziąłbyś na bezludną wyspę?”

Chcąc zwiększyć praktyczność wyspy wybierzmy model, który ma dużo szafek. Pochowamy w nich więcej potrzebnych produktów, będących dzięki temu zawsze w pobliżu. Doceniony zostanie również schowany w niej kosz na śmieci czy gniazdko na jej blacie. Coraz częściej niezbędny okazuje się też okap kuchenny zaprojektowany specjalnie do montażu nad wolnostojącym meblem.

Mały gość to też gość

Nie zapominajmy o naszych małych pociechach, które w trakcie przyjęcia, z chęcią pomagają w kuchni. Doskonale sprawdza się wtedy oryginalna lada złożona z blatów umieszczanych na różnych wysokościach. Dzieci będą mogły wygodnie usiąść i cieszyć się z przydzielonego im zadania, jakim będzie np. wsypanie paluszków do szklanego kubka czy mieszanie sałatek. Dzięki takim blatom w przygotowanie posiłków angazujemy ciekawe wszystkiego dzieci, dla których wspólne gotowanie może być doskonałą zabawą.

Urządzając kuchnię w taki sposób, zadbajmy o to, by każdy gość, nawet ten najmniejszy, był z odwiedzin w naszym domu zadowolony.

Oceń artykuł
3,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Źródło: KAM

Polecamy Ci również

Zobacz także