Jak zaplanować kuchnię, aby była nie tylko piękna, ale i wygodna?*
Kuchnia powinna być nie tylko piękna, ale również praktyczna. Jest to bowiem pomieszczenie, które będzie Państwu służyć średnio przez 15 lat. Nawet najpiękniejsza kuchnia nie jest wiele warta, jeśli szafki otwierają się z trudem, brakuje w niej miejsca i po prostu źle się w niej gotuje. Warto zatem zadbać, by była ona praktyczna i ułatwiała naszą pracę. Funkcjonalność kuchni z pewnością zapewni koncepcja projektowania – DYNAMIC SPACE, zaproponowana przez firmę Blum.
Nowy standard kuchni
Idea DYNAMIC SPACE stanowi nie tylko rozwinięcie dotychczasowej wiedzy na temat projektowania kuchni, ale zawiera także wnioski z wieloletnich badań prowadzonych przez firmę Blum. Za pomocą tej koncepcji austriacka firma prezentuje wskazówki, które powinny być rozpatrywane podczas projektowania nowej kuchni. Bazują one na 3 podstawowych punktach:
- optymalny przebieg pracy
- całkowite wykorzystanie przestrzeni
- wysoki komfort obsługi mebli kuchennych
Optymalny przebieg pracy, czyli jak nie przemierzać w kuchni zbędnych kilometrów
Gdzie rozlokować przyrządy kuchenne?
Zbędnej drogi pokonywanej w kuchni można uniknąć, jeśli już na etapie projektowania zostaną przemyślane wszystkie czynności w niej wykonywane. Tak powstaną strefy pracy zawierające wszystkie narzędzia i produkty potrzebne do wykonania poszczególnych kuchennych zadań. Wszystkie przedmioty niezbędne do wykonywania poszczególnych zadań powinny znajdować się bezpośrednio w miejscach ich wykonywania: garnki i pokrywki pod płytą kuchenną, noże przy blacie roboczym, gąbki do mycia naczyń przy zlewie. Nie bez znaczenia jest również kolejność poszczególnych stref, wpływa ona w znacznym stopniu na pokonywane odległości i tym samym na czas wykonywania czynności oraz na komfort pracy.
Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest podział kuchni na 5 stref według następującej kolejności:

Taki układ odpowiada etapom procesu przygotowania posiłku. W przypadku osób praworęcznych strefy powinny być ustawione zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a dla leworęcznych w przeciwnym.
Nasza wskazówka: Warto zastanowić się nad własnym sposobem pracy w kuchni i omówić swoje przyzwyczajenia z projektantem. Tylko wówczas jest on w stanie wziąć pod uwagę Państwa potrzeby już na etapie planowania.
Kiedy już wiadomo gdzie będą rozlokowane produkty należ zwrócić uwagę na sposób ich przechowywania.
W dolnej zabudowie: szuflady zamiast tradycyjnych szafek. Zastosowanie szuflad z pełnym wysuwem pozwoli na łatwy i bezpośredni dostęp aż do najdalszego narożnika. Nie trzeba sięgać w głąb szafki, schylać się czy wręcz przyklękiwać na podłodze aby wyciągnąć np.: pudełko z ryżem. Szuflady zapewniają wygodę użytkowania dolnych szafek kuchennych.
Każdą szufladę warto również uporządkować – najlepiej stosując organizację wewnętrzną ORGA-LINE szuflad, najlepiej wybrać takie z pełnym wysuwem. W nowoczesna kuchnię idealnie wpisują się szuflady TANDEMBOX antaro, wyróżniające się swym purystycznym wyglądem. Takie rozwiązanie zapewni szybki i wygodny dostęp do wszystkich niezbędnych produktów.
Nowa linia szuflad TANDEMBOX antaro z pełnym wysuwem oraz funkcją cichego domykania BLUMOTION




Urządzacie Państwo kuchnie, inwestujecie w jej projekt swój czas i niebagatelną sumę pieniędzy – warto ją przetestować jeszcze przed realizacją.
Zapraszamy na Jazdę Próbną Kuchni, podczas której ustawimy Państwa kuchnię na próbę. Wystarczy przynieść plan pomieszczenia i projekt zabudowy. Wspólnie z naszym konsultantem ustawimy ruchome modele szafek wg. projektu lub pomysłu. W ten sposób sprawdzą Państwo wygodę i funkcjonalność swojej przyszłej kuchni.