Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska jest jedną z najważniejszych części japońskiej kultury. To nie tylko codzienna potrzeba zaspokojenia głodu, ale też mistyczny rytuał, działanie estetyczne, znalezienie harmonii z naturą i doskonała równowaga pomiędzy formą i treścią.

sushiNaturalna
Japończycy jedzą produkty naturalne, świeże, często surowe, bardzo oszczędnie przyprawiane. Warunki geograficzne sprawiły, że na japońskim stole króluje ryż, przetwory soi, warzywa i skarby morza: ryby, wodorosty, krewetki, małże, skorupiaki, ośmiornice, kalmary. Obowiązuje zasada sezonowości, czyli sporządzania potraw ze składników, które przynosi aktualna pora roku.


Zdrowa
Bogata w białko, żelazo, witaminy, niskokaloryczna, prawie bez tłuszczu i cholesterolu. Jeżeli na ciepło to głównie przez gotowanie w wodzie i na parze albo bardzo krótkie smażenie. W kuchni japońskiej zamiast soli używany jest sos sojowy. Żywności nie mrozi się, przetwory robi się naturalnymi sposobami, kisząc i zakwaszając, bez konserwantów. Ulubionym napojem jest zielona herbata, której doskonały wpływ na zdrowie udowodniono już dawno. Najlepszym świadectwem kuchni japońskiej jest zdrowie i długowieczność samych Japończyków. Specjaliści od żywienia zalecają by przynajmniej trzy razy w tygodniu jeść ryby morskie takie jak: tuńczyka, makrelę, łososia, halibuta czy sardynki. Warto wiedzieć, że omega-3, kwasy tłuszczowe zawarte w rybach oceanicznych hamują działanie prostaglandyn, których obecność upośledza zdolność układu immunologicznego do prawidłowego i wczesnego rozpoznania komórek rakowych.

Różnorodna
Kuchnia japońska operuje subtelnościami, to kulinarne haiku. Dania oparte są na smakach harmonijnych, zrównoważonych i naturalnych. Żaden składnik potrawy nie zagłusza pozostałych.

Sushi przygotowuje się z ryżu oraz z najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów i jajek. Przygotowuje się je na wiele sposób, jednak niezależnie od sposobu przygotowania, niezmienne jest to, że ryż do tej potrawy zakrapia się octem ryżowym. Powstanie tej potrawy datuje się na wiek XVIII. Świeże mięso ryb oblepiano ryżem i owijano w plastry glonów i tak zabezpieczone rozwożono z Tokio do różnych części cesarstwa. Najpopularniejsze formy sushi to: nigiri-zushi – sushi formowane w ręku, ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę, maki-zushi – powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który jest krojony na mniejsze kawałki.

Tempura – małe kawałki ryby, owoców morza, warzyw i grzybów zamaczane w specjalnym cieście i krótko smażone w głębokim oleju. Chrupiące i bardzo smaczne.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Sakana

Polecamy Ci również

Zobacz także